Vacanta la munte in Romania: cum te pregatesti si cum alegi destinatia si sezonul potrivite pentru tine?

Muntii Romaniei sunt o adevarata desfatare a privirilor, in orice sezon. Trasee precum Transfagarasanul sau Transalpina atrag sute de turisti in fiecare an, iar statiunea Poiana Brasovului este, probabil, cea mai cunoscuta si mai iubita cand vine vorba de sporturile de iarna, insa bogatia montana nu se opreste aici. In inima Romaniei vei gasi privelisti spectaculoase, monumente impresionante ale naturii si obiective turistice fascinante, ce te asteapta sa le descoperi.

Vacanta la munte in Romania: destinatii ideale, in functie de sezon

Vacanta la munte in Romania destinatii ideale, in functie de sezon - munte inzapezit, o cabana

O vacanta la munte poate insemna si altceva decat drumetii cu rucsacul in spate sau sporturi extreme. Desigur, aceste activitati sunt printre cele mai iubite si singurele prin care te poti bucura cu adevarat de tot ceea ce muntele are de oferit: privelisti de basm, aer curat, oportunitatea de a face miscare. Totusi, o vacanta la munte poate insemna si un tur al obiectivelor turistice din zona si seri linistite la cabana. Depinde de tine sa alegi cu ce rezonezi cel mai bine.

Vacanta la munte iarna

Sezonul rece este asteptat cu nerabdare de catre iubitorii de sporturi de iarna. Statiunile turistice isi asteapta vizitatorii cu partiile pregatite si cele mai bune produse. In Romania exista o multitudine de destinatii dintre care poti alege pentru o vacanta la munte: unele mai populare, altele mai putin cunoscute. Iata cateva dintre orasele in care iti poti planifica o vacanta la schi de vis:

Brasov

Situata la circa 12 km de Brasov, Poiana Brasov este o statiune montana favorita cand vine vorba de schiat, fiind chiar o destinatie internationala, poate cea mai mare si mai luxoasa din Romania.

Pornind de la baza Masivului Postavarul, poti urca pe diferite trasee, cu nivele diferite de complexitate, ajungand chiar in varf, la o altitudine de 1799 de metri. 

Daca esti incepator, poti incerca Partia Bradul, potrivita si pentru vacantele cu cei mici, intrucat are o banda rulanta pentru copii. Pentru cei mai curajosi, exista Partiile Subteleferic, Kanzel sau Lupului, cu nivel ridicat de dificultate. Toate sunt deservite cu telescaune sau teleschiuri. 

Nu vrei sa schiezi? Poiana Brasov iti prezinta multe alte activitati de care te poti bucura:

  • patinoare si partii de sanius;
  • un Centru de Echitatie;
  • hoteluri cu sauna sau SPA;
  • un Centru de Agrement si Divertisment.

Practic, e greu de crezut ca nu vei gasi ceva care sa iti placa si unde sa te poti simti bine.

Sinaia

Avand nici mai mult nici mai putin de 16 partii de schi, Sinaia este o statiune cunoscuta pentru atmosfera ei aparte. Cei care au ajuns aici, s-au intors pentru cel putin inca o experienta. In cazul in care ai o partie preferata dintre cele 16, verifica inainte de a pleca starea ei, respectiv daca este sau nu deschisa. 

Sinaia oferea si o pista de bob, dar in momentul de fata nu mai este functionala. Pentru a practica acest sport, va trebui sa te deplasezi pana la Toplita, in judetul Harghita. 

Predeal

Partiile Subteleferic si Clabucet te asteapta la mica distanta de orasul Predeal. Din Complexul Clabucet, accesul la partia de schi se face direct, deci este mai comod decat in alte statiuni. Ambele partii sunt deservite de telescaun si teleschi, iar din 2022 s-a introdus si o banda transportoare, pentru accesul mai facil al turistilor.

Busteni

Pentru schiorii incepatori sau intermediari si cu o afinitate pentru Muntii Bucegi, Partia Kalinderu din Busteni poate fi o alegere excelenta. Acesta este preferata, pe langa pasionatii de schiuri, in special de catre iubitorii de sanie. 

Pentru schiorii experimentati, la cativa kilometri de Busteni, in Sinaia, se afla Partia Carp, cea mai cunoscuta partie neagra din Romania si o reala provocare.

Lista poate continua cu Ranca, Sovata, Vatra Dornei si multe altele, in functie de zona pe care ti-o alegi, costuri si alte aspecte importante pentru tine referitoare la calatorie. Daca ai nevoie de mai multe informatii pentru a lua o decizie, poti consulta un top al partiilor de schi din Romania, pentru a avea o imagine de ansamblu mai corecta si mai clara, iar experienta sa fie una dintre cele mai placute. 

Vacanta la munte vara

Vacanta la munte in Romania destinatii ideale ... Vacanta la munte vara - traseu cu drum lung, serpuit, tonuri intense de mar

Vacanta la munte in Romania destinatii ideale ... Vacanta la munte vara - cer senin, brazi, stanca in mijloc

Poiana Brasov este o statiune montana primitoare si ofertanta chiar si in sezonul cald, asa cum sunt majoritatea destinatiilor montane. Unele lanturi muntoase, totusi, sunt privite ca fiind mai ofertante pe timp de vara.

In capul listei nu puteau fi decat Muntii Carpati, cei care formeaza lantul muntos reprezentativ al Romaniei. Sunt o destinatie ideala pentru recreere: de la simple drumetii, pana la saltul cu parapanta sau bai termale, gama de activitati disponibile este foarte larga. Poti admira cascade, lacuri si vegetatie luxurianta sau poti lua contact cu viata la sat.

Unele dintre atractiile principale din Carpati sunt:

– Piatra Secuiului, locul in care se zice ca soarele rasare de doua ori;

– Crovurile din Mehedinti, niste formatiuni unice in Romania;

– Pestera Focul Viu, o minune glaciara;

– faimosul Lac Iezer: cel care arata, privit de sus, precum harta Romaniei;

– Cheile Rametului, pe care le poti admira doar daca te aventurezi prin apa raului;

– Taul Tapului: desi este impresionant si in fotografii, realitatea este coplesitoare.

Muntii Fagaras 

Una dintre atractiile principale este reprezentata de Varful Moldoveanu, cel mai inalt din Romania, insa exista si alte minuni ale naturii de neratat:

  • Lacul glaciar Balea si Hotelul de Gheata, aflat in apropierea lui, dar disponibil pentru vizitare doar vara;
  • Cheile Oltetului si Pestera Polovragi;
  • Palatul Brukenthal de la Avrig;
  • Canionul Sapte Scari, pentru o experienta unica.

Tot in Muntii Fagaras ai ocazia de a observa animale salbatice in habitatul lor natural, iar la finalul unei calatorii anevoioase te poti relaxa la baile termale din Calimanesti-Caciulata sau Ocna Sibiului.

Muntii Bucegi au cele mai spectaculoase formatiuni. Pe langa privelistea memorabila, aici vei putea vedea faimosul Sfinx, precum si Babele, despre ale caror legende ai auzit cu siguranta. Nu poti calatori prin Bucegi fara sa ajungi si la Cascada Urlatoarea, fascinanta mai ales prin intensitatea sunetelor pe care le produce. 

Impresionant este si Varful Omu (2505 metri). Daca ti-ai propus sa cuceresti varful unui munte, acesta poate fi alegerea ideala, pentru ca traseul este unul usor, cata vreme esti echipat corespunzator.

Parcul National Retezat face parte din patrimoniul UNESCO si este plin de locuri pe care trebuie sa le vezi:

– Barajul artificial Gura Apelor, spre care drumul nu e cel mai facil, dar merita cu siguranta;

– Cetatea Colt si Biserica cu acelasi nume;

– Ruinele Cetatii Sarmizegetusa, renumita colonie romana; aici se afla si un Complex de monumente si un Muzeu de Arheologie;

– Podul Runcului, desprins parca din povesti, este o cale de acces rudimentara spre o priveliste memorabila.

E bine sa stii ca traseele din Muntii Retezat sunt mai anevoioase si mai lungi comparativ cu cele din alti munti, asa incat trebuie sa iti planifici cu grija calatoria, mai ales ca nici cabanele nu sunt prea numeroase.

Vacanta la munte in Romania vine cu 3 avantaje principale

Vacanta la munte in Romania vine cu 3 avantaje principale - apa, baraj,  munti in spate, cer senin

Vacantele pot fi uneori costisitoare si dificil de potrivit cu alte proiecte, concedii sau responsabilitati. In acest context, ar fi util sa iei in calcul si o vacanta in Romania, ce poate fi la fel de frumoasa ca si cele din afara; trebuie doar sa faci o scurta cercetare, pentru a descoperi acele locuri uluitoare, dar mai putin stiute. 

Daca inca esti retincent la gandul unei vacante pe plan local, exista cel putin 3 avantaje ce te-ar putea face sa iti schimbi parerea:

  1. Cheltuielile cu deplasarea

Fie ca alegi masina personala, fie ca optezi pentru mijloacele de transport in comun (autobuze, trenuri), deplasarea in interiorul tarii presupune mai putine cheltuieli decat cea in afara. In plus, este mai flexibila decat zborurile cu avionul si nici nu presupune fluctuatii de pret, ceea ce iti ofera un spatiu mai larg de gestionare a altor constrangeri pe care le-ai putea avea.

  1. Diversitatea 

Pe langa diversitatea ce tine de complexitatea traseelor, activitatile cu care te poti delecta pe parcurs si multitudinea de orase spre care sa pornesti, exista si una a preturilor: gasesti atat oferte de cazare accesibile, cat si hoteluri de lux, dintre cele mai sofisticate. Te poti adapta bugetului tau, iar sansele sa gasesti ceva potrivit vor fi mult mai mari.  

  1. Oamenii 

Stii deja ca romanii sunt oameni calzi si primitori, gata sa te ajute daca ai nevoie, iar comunitatile cu care te-ai putea intersecta in calatoria pe munte nu face exceptie. In plus, va fi mai usor sa comunici, pentru ca nu va fi necesar sa vorbesti intr-o limba straina. 

Poti avea si un sentiment de siguranta, nefiind printre straini, ceea ce iti va permite sa te relaxezi mai mult si sa te bucuri din plin de calatorie.

In plus, orice vacanta la munte in Romania sustine economia locala, ceea ce inseamna ca vor exista mai multe resurse financiare pentru a investi in statiuni, restaurarea obiectivelor turistice si locuri de cazare, deci standardele generale ale serviciilor se vor imbunatati semnificativ in timp.

Vacanta in Romania la munte: obiective turistice de neratat

Vacanta in Romania la muntele obiective turistice de neratat - poza intunecata, brazi rari, drum lat

Calatoria pe munte nu se rezuma la schiat si alte sporturi sau drumetii. In apropierea poalelor acestor munti superbi, exista constructii fascinante si o cultura ce abia asteapta sa fie descoperita.

Langa Poiana Brasov, din orasul cu acelasi nume, vei gasi o bogatie medievala impresionanta:

  • Castelul Bran, pe care strainii il stiu sub numele de „Dracula”;
  • Cetatea Rasnov;
  • Centrul Vechi al Brașovului, cu Piața Sfatului, Biserica Neagra, strada Sforii și alte atracții turistice deosebite.

Daca ai ales ca destinatie Muntii Bucegi, in apropierea lor se afla statiunea Sinaia, unde poti vizita unele dintre cele mai indragite castele din Romania: Peles, unde si-au stabilit resedinta de vara regii Romaniei, si Pelisor, construit pe acelasi domeniu. Tot in Sinaia, mai poti vizita:

  • Manastirea Sinaia;
  • Castelul Stirbey-Florescu;
  • Parcul Dimitrie Ghica;
  • Muzeul de Trenulete Sinaia;
  • Casa Memoriala George Enescu.

Intre Muntii Fagaras si Raul Olt se afla „Tara Fagarasului”, un spatiu fermecator si bogat in obiective turistice superbe:

  • Cetatea Fagaras, probabil atractia principala;
  • Manastirea Rupestra de la Sinca Veche;
  • Herghelia de cai lipitani de la Sambata de Jos;
  • Valtorile din satul Lisa, unde poti vedea cum fabricau strabunicile lana;
  • Abatia Cisterciana de la Carta, o adevarata capodopera gotica;
  • Castelul de lut din Valea Zanelor (Porumbacu de Sus), un loc in care iti va fi greu sa crezi ca nu te afli intr-un basm.

Lista nu poate fi decat pur exemplificativa, pentru ca sunt atat de multe locuri frumoase de vizitat, unice in lume, incat cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti cat mai curand cazare in Romania si sa pornesti in aventura incitanta de a le descoperi.

Vacanta de iarna in Romania: ce sa iei cu tine pe munte?

Vacanta de iarna in Romania ce sa iei cu tine pe munte - barbat cu rucsac, priveste in zare

In functie de unde mergi, cu cine si pentru cat timp, rucsacul pentru munte va avea un continut variabil. Exista, totusi, cateva articole necesare in orice situatie si altele de care vei avea nevoie doar in contexte specifice. 

Oriunde si cu oricine ai merge, trebuie sa ai la tine:

  • Echipament adecvat

Vara ai nevoie de haine din bumbac, un polar pentru cand vei ajunge la altitudine mare, manusi (daca e teren stancos) si bocanci sau alta incaltaminte specifica. Daca exista sanse de ploaie, ia si o pelerina. 

Iarna, straturile trebuie sa fie suficiente pentru a face fata conditiilor meteorologice extreme: vant, temperaturi cu minus, zapada sau ploaie. Exista aici produse special confectionate, fara de care nu ar trebui sa pleci la drum: geci impermeabile, windstopper, colanti, manusi, caciuli si multe altele. 

  • Apa si o gustare

Efortul fizic intens te poate lasa fara puteri. Uneori nu apreciezi corect cat de solicitanta va fi drumetia, asa ca e bine sa ai la tine apa si o gustare pentru doza de energie necesara ca sa iti continui calatoria. 

Iarna, un termos cu ceai fierbinte va fi singura solutie, pentru ca apa rece nu iti va face bine.

  • Crema de protectie solara

Fie ca porti sau nu o palarie, sapca ori ochelari de soare, crema cu FPS este obligatorie pentru a-ti proteja pielea. 

  • Dezinfectant, bandaje si pastile pentru dureri

Daca esti sub tratament medical, acesta este primul pe care trebuie sa il pui in rucsac. Altfel, desi nu este nevoie de o intreaga trusa de prim ajutor, dezinfectant, bandaje si pastile pentru calmarea durerilor trebuie sa ai la indemana, intrucat nu vei sti niciodata in ce situatie complicata te-ai putea afla. 

  • Un instrument pentru semnalizare

Un fluier si o lanterna sunt suficiente pentru a te putea reintalni cu ceilalti membri ai grupului, daca se va intampla sa te ratacesti, dar isi vor dovedi utilitatea si in situatii mai grave, de urgenta.

Daca traseul este unul periculos sau sportul unul extrem, calatoresti noaptea sau in conditii meteorologice nefavorabile, ori intentionezi sa si campezi, bineinteles ca va trebui sa ai si echipament pe masura si diverse articole si instrumente asupra ta, dar le vei descoperi la momentul respectiv.

Iata cum vacanta la munte in Romania poate fi o experienta extraordinara indiferent de sezon si locul ales. Este un prilej excelent sa descoperi locuri mai putin vizitate, adevarate comori naturale sau arhitecturale, cu mai putine costuri si planuri mai simple.

Fie ca iti doresti liniste si relaxare, te pasioneaza cultura si istoria, sau cauti adrenalina si senzatii tari, muntele iti poate oferi exact ceea ce ai nevoie, daca ai curajul sa te aventurezi pentru a-l cunoaste.

Surse foto: unsplash.com, pexels.com.

No Comments :