Vacanta romantica in Marsilia

Marsilia este al doilea oras ca marime al Frantei si un port vechi, cu multe muzee, atractii si locuri interesante. Marsilia este magnetica, colorata, dinamica, plina de localuri cool, de restaurante si baruri vintage, de oameni eleganti si boemi.

Iata ce poti face intr-o vacanta romantica in Marsilia:

1. Viziteaza Portul Vechi.

Activitatea industriala s-a mutat pe docurile moderne din nord, iar barcile din portul vechi sunt doar pentru poze si distractii. In zona asta ai un district intreg de baruri, restaurante cu peste proaspat, cluburi, piata de fructe de mare si apusuri magice.

In sudul portului vei vedea Basilique Notre-Dame de la Garde, o biserica bizantina din secolul al 19-lea, in care poti urca pentru privelisti de vis.

2. Calanques National Park

In sudul si estul Marsiliei, vei descoperi o zona de o frumusete iesita din comun. Stanci uriase batute de valuri, trasee de hiking, pesteri secrete. Iar accesul se poate face atat dinspre oras, cat si de pe mare, daca inchiriezi o barca.

3. La Corniche

Cea mai frumoasa plimbare pe care o poti face este pe coasta, incepand din portul vechi. La Corniche este o esplanada sau un balcon la Mediterana, intinsa pe cativa kilometri. Vei trece pe langa plaje superbe si cartiere romantice, vei vedea arhipelagul Frioul si turnurile de la Château d’If. Una dintre atractii este Vallon des Auffes, o piata pentru pescari accesibila de pe mare si construita sub esplanada.

4. Le Panier

La nord de portul vechi, vei gasi Le Panier, cea mai colorata zona din oras. Zidurile poarta povesti, cafenelele sunt deschise pana dimineata, mancarea este minunata, iar arta se gaseste la fiecare pas – fie in galerii, fie direct pe strada.

5. La Plaine & Noailles

Daca vrei sa descoperi viata localnicilor din Marsilia, mergi in La Plaine & Noailles, doua cartiere aflate la est de portul vechi. Vei gasi piete aglomerate, cu arome divine, baruri si magazine boutique, parfumuri si bijuterii. Aici te vei simti ca intr-un souk din Orientul Mijlociu, este o lume aparte, plina de savoare.

6. Boulevard Longchamp

Bulevardul este elegant si cochet, vei vedea aici vile din secolul al 19-lea, copaci uriasi, fantani coloniale, un parc superb, un palat, dar si muzeele de Stiinte Naturale si de Arte.

7. Cité Radieuse

Este o cladire de apartamente construita intre anii 1947-1952 de un arhitect elvetian, care si-a imaginat ca poate face un intreg oras intre ziduri. Aici locuiesc peste 1000 de oameni, si poti vizita apartamentele originale si terasa de acoperis, de unde se vede tot orasul in maretia sa. Este un obiectiv protejat UNESCO.

8. L’Estaque

Este un sat de pescari celebru, aflat in partea de NV a Marsiliei, care a inspirat pictori ca Cezanne si Braque. Privelistile sunt fascinante, insa vei gasi aici si o gastronomie originala, veche de secole. Incearca panisses (chipsuri facute cu faina de naut) sau chichis fregis (gogosi locale).

9. Plajele

Desi are peste 42 de kilometri de coasta, Marsilia nu a fost considerata niciodata o destinatie de plaja. De abia in anii 70 a fost creata plaja Prado, o zona protejata. Insa cea mai frumoasa plaja pentru relaxare este Corbiere, in nord, langa L’Estaque.

Recomandarea noastra este sa inchiriezi o barca si sa-ti alegi singur zona in care vrei sa faci plaja.

10. Gastronomia

Dish-ul celebru in intreaga lume este Bouillabaisse, este o tocanita de peste si fructe de mare, vin, ulei de masline si sofran. Se serveste cu paine crocanta si cu maioneza picanta. Fiecare restaurant in parte are propria reteta, dar si propria colectie de vinuri. Ca desert, testeaza biscuitii locali cu diverse arome, de la anason la ciocolata.

Marsilia este un oras vechi, cu multa istorie. Aici vei avea o vacanta romantica, mai ales daca esti pasionat de alte vremuri si de mancarea cu suflet.

No Comments :