New York sau cum sa ai o vacanta ca-n filme!

New York-ul este unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii, locul in care se spune ca toate visele se pot implini. Cu o populatie de peste 8 milioane de locuitori, maretul oras te asteapta sa ii strabati strazile aglomerate, sa privesti pe verticala la unele dintre cele mai inalte cladiri din lume, cu o arhitectura impresionanta si sa petreci o vacanta de neuitat in parcurile, muzeele, barurile si hotelurile sale.

Casa multor celebritati, New York-ul isi deschide portile pentru oricine. Daca vei alege acest oras pentru o vacanta nu vei regreta nicio clipa.

Statul si orasul New York si-au primit numele in secolul al 17-lea dupa Ducele de York, James Stuart, al Angliei si Scotiei. In 1609, regiunea a fost revendicata de Henry Hudson pentru olandezi, care au creat Noul Amsterdam pe malul Raului Hudson, insa britanicii au prealuat conducerea in 1664. New York-ul a devenit un stat independent in iulie 1776, iar in zilele noastre este unul dintre cele mai dezvoltate centre industriale, financiare si culturale ale lumii.

Celebra Statuie a Libertatii a fost un cadou oferit de francezi americanilor pentru a marca 100 de ani de la Declaratia de Independenta, este un simbol al republicanilor si a fost „dezvelita” in New York harbor pe 28 octombrie 1886. Daca vrei sa vizitezi statuia si muzeul, vei avea nevoie de „Monument Access Pass”, un card care se obtine cu rezervare in prealabil, deoarece nu sunt accesibile decat 3.000 de astfel de bilete pe zi dintr-un total de 15.000 de cereri.

Probabil ai ai avea nevoie de o viata intreaga pentru a surprinde toate nuantele si contururile orasului, insa daca ai la dispozitie doar cateva zile, iata ce sa vizitezi in New York:

* atractiile principale pentru orice turist raman clasicele: Times Square, Statue of Liberty, Metropolitan Museum of Art sau MoMA (Museum of Modern Art).

* Time Warner Center este un mall de dimensiuni uriase, cu restaurante de top, magazine ale fashion designerilor celebri, cluburi si baruri. Se afla in Columbus Circle, in partea de SV a Central Park-ului.

* Film Forum este o Mecca a cinefililor, aici putand vedea productii despre care doar ai citit in ziare, documentare si cele mai bune filme straine.

* Grimaldi’s Pizzeria este un mic restaurant aflat sub Podul Brooklyn, unde vei putea manca cea mai buna pizza sau o placinta memorabila, dar vei avea parte si de o viziune incredibila asupra Manhattan-ului, dintr-o zona extrem de veche si pitoreasca a Brooklyn-ului. Aici pe fiecare straduta raspuna piesele lui Frank Sinatra, iar oamenii sunt extrem de prietenosi.

* Empire State Building si Crysler Building sunt doua dintre simbolurile orasului, unele dintre cele mai inalte si mai frumoase cladiri ale lumii. Privelistea de la etajul 86 din Empire State Building iti va taia respiratia, insa pregateste-te sa astepti la un rand impresionant. Cea mai buna perioada pentru urcat este de luni pana miercuri, la 8.30 am sau in timpul pranzului, iar pretul unui bilet este de 17 dolari si inca 15 dolari daca vrei sa ajungi la etajul 102.

* Bergdorf Goodman este unul dintre cele mai exclusiviste magazine din lume. Chiar daca nu iti permiti sa iti faci cumparaturile aici, privitul nu costa, iar „window shopping” este una dintre activitatile favorite ale americanilor.

* Times Square – o vizita la NY nu este completa fara 1-2 ore petrecute in Times Square, doare pentru a admira lumea, reclamele si cladirile de aici.

* Manhattan – este un simbol al orasului, cea mai aglomerata si mai impresionanta zona din lume, centrul comercial, financiar si cultural al Americii.

* Rockefeller Center este un complex de cladiri comerciale si este celebru pentru uriasul brad de Craciun care se inalta aici in fiecare an, pentru cafenelele sale, pentru patinoar, Radio City Music Hall, magazine, turul Studiourilor NBC si Top of the Rock – un punct de unde puteti face fotografii cu skyline-ul orasului.

* Central Park este cel mai vizitat parc urban din America, cu peste 35 de milioane de turisti anual. Aici poti sa mergi la Zoo, sa observi pasarile, sa faci sport, sa patinezi, sa te dai in carusel, sa admiri colectii de arta si sa mergi la teatru.

* iata ce mai poti vedea in New York: Ellis Island, Harlem, Coney Island, Children’s Museum of Manhattan, Riverside Park, Victorian Gardens, Astoria Park and Pool, Chinatown, Museum of Sex si multe, multe altele.

In fiecare piata, cartier sau zona exista bucatarii excelente in aer liber, unde te poti delecta cu toate bunatatile de pe pamant. Insa New York-ul este unul dintre orasele cu cele mai multe restaurante din lume, aici gasind absolut tot ce ai visat vreodata.

Iti recomandam restaurantele italiene din Little Italy, fructele de mare din City Island, mancarea filipineza din Norwood, bucataria dominicana din South Bronx, araba din Little Neck sau mexicana din Sunset Park.

Printre zecile de feluri de mancare pe care sa le incerci iti recomandam: New York-style cheesecake, New York-style pizza, Strip steak, Waldorf Salad, Gray’s Papaya, prajiturile de la Entenmann’s sau biscuitii de la Stella D’oro.

Se spune ca viata de noapte din New York este „a state of mind” si ca orasul care nu doarme niciodata iti ofera cele mai interesante, nebunesti sau… clasice distractii posibile. Vrei sa dansezi la 6 dimineata sau sa mananci o friptura? Sa bei o bere la prima ora sau sa joci la casino in timpul pauzei de pranz? Nimic mai simplu. New York-ul le are pe toate.

Hai si tu cu #Veltravel intr-o aventura de neuitat la New York.

No Comments :