Bansko sau statiunea dintre munti

 Bansko sau statiunea dintre munti este inconjurata de 3 masive: Pirin, Rila si Rodopi. La doar 160 km distanata fata de Sofia si la 6 km departare de Razlog, Bansko  – cea mai moderna si mai noua dintre statiunile montane din Bulgaria este accesibila oricui.

Fiind situata la poalele muntilor Pirin ofera iubitorilor de sporturi de iarna mai mult de  65 km de partii amenajate. Este ideala pentru schiorii incepatori si de nivel mediu, dar are si trasee pentru avansati (partia Alberto Tomba fiind una dintre ele). Gondola moderna si ski-pass-urile completeaza facilitatile zonei. Bansko ofera si posibilitatea pentru parapantism dar daca vi se pare o provocare prea mare, puteti inchiria sanii cu motor sau va puteti relaxa la patinoar.

Pentru iubitorii de cultura, Manastirea Rila si centrul vechi al orasului Bansko fac parte din patrimoniul UNESCO si sunt . Manastirea Rila este cea mai mare si mai cunoscuta manastire ortodoxa din Bulgaria. Aceasta este situata in partea de nord-vest a Muntilor Rila, la o altitudine de 1147 de metri deasupra nivelului marii, in valea Raului Rilska, la 117 kilometri mai la sud de capitala Sofia. Complexul monahal se afla ridicat la o distanta de doar 3 kilometri de orasul Rila, intre cele doua rauri ale zonei, raul Rila si raul Drusljavitza. Complexul monahal de la Rila, cu tot ceea ce il alcatuieste, acopera o suprafata de aproximativ 8.800 de metri patrati.

După o zi aventuroasă pe pârtie, turistii se bucura de restaurantele locale numite „Mehanas,” unde se servesc preparate din  bucătăria bulgară şi băuturi tradiţionale. Oamenii din Bansko sunt celebri pentru ospitalitatea şi prietenia lor şi să fac orice ca oaspeţii lor sa isi aminteasca cu placere de  timpul petrecut aici.

Viata de noapte in Bansko este extrem de animata. Bansko combina locuri tradiţionale şi moderne pentru iesirile nocturne. Oraşul are aproximativ 45 de baruri, 30 restaurante, şi mai multe cluburi de noapte foarte bune.

Dar Bansko nu inseamna doar iarna, vara hiking-ul, calaria, raftingul, mountain biking-ul sunt activitatile curente.

No Comments :