Cu ce ai voie in bagajul de mana – ce-i permis, ce-i interzis?

Calatoriile au capacitatea de a ne oferi libertatea de a depasi granitele spre diferite culturi, de a descoperi imprejurimile și, uneori, de a ne descoperi pe noi insine. Noile orizonturi, noile directii, necunoscutul si entuziasmul de a le descoperi si intelege pe toate transforma calatoriile intr-o adevarata experienta, cateodata de viata, din care revenim acasa mult mai castigati. Cu toate acestea, cu toate partile frumoase pe care le are ideea de a calatori, de a face un city-break, se intampla din cand in cand sa apara frustrari in timpul acestei aventuri. Ele provin, in principiu, chiar de cand incepem sa ne facem bagajul. Se acumuleaza si intensifica atunci cand ajungem in aeroport si aflam ca lucrurile nu merg conform planului. Grija bagajelor – „Oare este bine ce am pus in bagaj? / Oare o sa pot trece? / Oare opresc ceva?” – pierderea lor, timpul pana la recuperare – toate acestea aduc o nota picanta calatoriei. Dar cum ar fi să scapam de unele frustrari? De acelea care sunt in controlul nostru, desigur. Mai exact, bagajul. Ce ai voie in bagajul de mana, ce nu poti lua cu tine, la ce trebuie sa ai grija – sunt lucruri pe care daca le cunosti, vei avea cu o grija mai putin in urmatoarea ta calatorie.

Ce ai voie in bagajul de mana – caracteristici ale bagajelor de mana pentru avion

Ce ai voie in bagajul de mana – caracteristici ale bagajelor de mana pentru avion - domn in etate asteptand cu bagajul in aeroport

Agentia noastra de turism iti poate oferi un bilet de avion si cazare in cele mai frumoase locuri din lume. Referitor la biletele de avion, exista foarte multe companii de zbor dintre care poti alege pentru a calatori. Unele sunt locale, altele internationale, unele mari, altele nu la fel de cunoscute, insa fiecare dintre ele are avantajele sale. In ciuda diferentelor, fiecare companie aeriana iti ofera optiunea de a-ti cumpara un bilet de avion cu bagaj inclus. Bagajul de mana. Majoritatea companiilor ofera gratuit acest bagaj. Nu trebuie platite taxe suplimentare decat daca el nu respecta politica. In functie de companie, insa, iata care sunt caracteristicile bagajului de mana pentru cele mai cunoscute.

  • Tarom – in ceea ce priveste compania Tarom, caracteristicile sunt ușor diferite. Bagajul de mana in avion trebuie sa se incadreze in dimensiunile 55 cm lungime x 40 cm latime x 20 cm inaltime. Acestea sunt valabile daca viitoarea calatorie va avea loc intr-o aeronava de tip Boeing sau Airbus. In cazul in care aeronava este ATR 42 / ATR 72, dimensiunile bagajului de mana se modifica: 35 cm x 30 cm x 20 cm. Pe langa rucsacul clasic sau geanta care se incadreaza in aceste dimensiuni, compania iti permite sa mai ai o geanta de umar sau o servieta, o geanta pentru aparatura foto si video sau un laptop. In total, greutatea bagajului trebuie sa se incadreze in maximum 8 kg.
  • Wizz Air – in cazul acestei companii, este permis un bagaj de maximum 10 kg (o geantă, un ghiozdan mai mic, o geantă de laptop) cu dimensiunile 40 x 30 x 20 cm. Obligatoriu trebuie sa intre sub scaunul din fata ta. In cazul in care bagajul depaseste aceste dimensiuni, se vor percepe taxe suplimentare.
  • Ryanair – pentru calatoriile cu Ryanair se respecta unele dintre caracteristicile bagajelor de mana de la alte companii: trebuie sa intre sub scaunul din fata fara sa incomodeze pasagerii si sunt permise, ca bagaje de mana, gentile de umar, cele de laptop si rucsacurile mici. Se modifica, in schimb, dimensiunile: pentru gentile de umar, dimensiunile maxime sunt: 25 cm inaltime, 40 cm lungime, 20 cm adancime/latime; pentru gentile de laptop se respecta aceleasi dimensiuni, iar pentru rucsacurile mici dimensiunile sunt: 40 cm inaltime, 25 cm lungime si 20 cm adancime.
  • Lufthansa – aspectele referitoare la bagajele de mana conform politicii companiei Lufthansa se impart in 2 categorii: clasa economica si premium economica, pe de-o parte, si clasa business si clasa intai pe de alta parte. Pentru prima categorie, bagajul de mana trebuie sa se incadreze in dimensiunile 55 cm x 40 cm x 23 cm, greutatea fiind de 8 kg. Este permis un singur bagaj. Pentru cea de-a doua categorie, totul este la fel cu exceptia faptului ca sunt permise 2 bagaje de mana, fiecare avand maximum 8 kg.

Ce poti lua in bagajul de mana – produse permise, produse interzise

Ce poți lua în bagajul de mana – produse permise, produse interzise - bagaj  de mana cu obiecte interzise si permise

Planificarea corecta din timp si bagajul facut in mod corect – tinand cont de cele specificate mai sus si de cele ce se pot regasi sau nu in bagajul de mana – iti poate usura foarte mult procesul de verificare, dar si experienta calatoriei, per total. Asadar, daca acum stii ce dimensiuni si greutate trebuie sa aiba bagajele de mana, este timpul sa aflii ce poti lua in bagajul de mana si ce nu ai voie sa iei in acest bagaj.

Ce nu ai voie sa iei in bagajul de mana – despre medicamentele din bagajul de mana si alte produse

Printre obiectele ce sunt interzise in bagajul de mana in avion se numara si cele din lista de mai jos:

  • Obiectele ascutite – Aici intra: cutite (mai putin cele din plastic), lame de ras, foarfece si orice alt obiect ascutit care ar putea rani pe cineva. Daca se transporta in bagajul de cala astfel de produse, ele trebuie impachetate foarte bine, insa exista riscul ca agentii de la securitate sa le opreasca la aeroport.
  • Diferite articole folosite in scop de autoaparare precum spray-uri cu piper, diferite bate sau articole din categoria artelor martiale etc.
  • Medicamentele care au prescriptie medicala pot fi transportate in bagajul de mana in avion. Acelasi lucru este valabil si pentru acele medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este complet interzis sa pui in bagajul de mana medicamente care se elibereaza doar cu reteta medicala, precum antibioticele, si sa nu ai reteta pentru ele.
  • Lumanarile de tip gel sunt interzise in bagajul de mana, insa sunt permise la cala. Cele solide sunt admise in bagajul de mana in avion.
  • Sticlele de alcool care au fost achizionate din duty free pot fi incluse in bagajul de mana, insa cele cumparate din alte magazine sunt interzise.
  • Echipamentele sportive precum bete de ski, snowboard, role, crose de hokey sau golf, sageti sau lansete, mingi de bowling sunt interzise si ele in bagajul de mana.
  • In ceea ce priveste atat armele, cat si produsele explozibile, nu este permisa imbarcarea in avion cu bagaj de mana care sa includa orice fel de arma sau obiect explozibil.

Ce ai voie sa iei in bagajul de mana – despre lichidele din bagajul de mana si alte produse

Printre obiectele pe care le poti lua in bagajul de mana se numara:

  • Obiecte mici de tipul unei truse de unghii.
  • Lichide care sa nu fie inflamabile si sa nu depaseasca 100 ml. Alimente, lichide (apa sau suc la sticle mici, solutia pentru lentilele de contact, medicamente lichide, lacuri de unghii, parfum, apa micelara etc.), diferite articole pentru igiena personala in cantitate mica – sampon, gel de dus, pasta de dinti, dezinfectant, deodorant, fixativ etc. Aceste obiecte, desi permise, trebuie sa fie bine sigilate si sa se afle in cantitati mici. Singurele lucruri permise in bagajul de mana in avion, in cantitati mai mari, sunt formulele ce constituie hrana pentru bebelusi sau insulina in cazul persoanelor cu diabet.
  • Baterii de tipul AA, AAA, C sau D. Acele baterii cu litiu de maximum 100 wati ora trebuie verificate si pot trece doar daca se afla deja in interiorul unui dispozitiv.
  • Cadourile. Ele pot fi incluse in bagajul de mana, insa trebuie avut grija. Daca aceste cadouri sunt impachetate, exista riscul ca agentii de la securitate sa le desfaca sa le verifice. Asa ca recomandarea este sa nu fie impachetate frumos pana nu ajungi cu totul la destinatie. In plus, este deja evident ca obiectele incluse in cadou trebuie sa respecte normele de siguranta.
  • Electronicele mici si portabile pot fi incluse si ele in bagajul de mana. In aceasta categorie intra telefoanele, tabletele. Acestea nu trebuie neaparat verificate la securitate. Daca doresti sa transporti electronice mai mari precum laptop, DVD player, console video sau alte asemenea electronice, se poate, insa acestea trebuie sa fie scoase din bagaj si verificate fiecare in parte.
  • Medicamente precum inhalatoare si aparaturile medicale ca trusa de testare a glicemiei, carje si alte echipamente necesare pentru persoanele cu dizabilitati au voie sa fie puse in bagajul de mana in avion. Cu toate acestea, ele trebuie declarate si verificate.
  • Mancarea speciala la borcan sau conserva pentru copii sau alte obiecte necesare precum pampers, servetele umede sau jucarii de dentitie. La fel ca in cazul medicamentelor si ale aparaturii medicale, aceste produse trebuie declarate agentilor de securitate si trebuie verificate suplimentar.
  • Obiectele pretioase precum bijuteriile pot fi luate in bagajul de mana, insa recomandarea ar fi sa le porti cu tine in permanenta.
  • Mai sunt permise tigarile electronice si dispozitivele de vapping. Acestea trebuie sa se regaseasca intr-o cantitate mica de maximum 100 grame. Astfel de produse pot fi luate doar in bagajul de mana in avion. Ascunderea lor la cala este strict interzisa.

Obiectele interzise in bagajul de mana si obiectele permise – de ce unele isi au locul in bagaj, iar altele nu?

Obiectele interzise in bagajul de mana si obiectele permise – de ce unele isi au locul in bagaj, iar altele nu - bagaj avion

Chiar daca uneori poate deveni frustrant faptul ca nu avem voie cu anumite produse in bagajul de mana in avion, acest lucru s-a implementat pentru a spori siguranta. Companiile aeriene sunt obligate sa puna pe primul loc siguranta pasagerilor. Tocmai de aceea, fiecare companie are lista ei cu lucruri care sunt permise si interzise in bagajul de mana. 95% din aceste liste corespund de la o companie la alta. Ideea este aceeasi peste tot: trebuie asigurata siguranta pasagerilor.

Cu toate acestea, poate te intrebi de ce exista aceasta regula de maximum 100 ml la anumite lichide. Nu a fost dintotdeauna asa, insa anul 2006 a schimbat situatia. La bordul unui avion a fost identificat un pasager care facea parte dintr-o grupare terorista. El avea asupra lui sticle mari de bauturi cu un anumit continut si baterii. S-a descoperit ca acelea erau folosite pentru a crea si a detona o bomba in avion.

O perioada de cateva zile, nimeni nu avea voie sa aduca in aeroport, in bagajul de mana, sticle cu bauturi. Ulterior, s-a implementat regula de 100 ml pentru orice tip de lichid, regula care se respecta si astazi, cu mentiunea ca aceste lichide trebuie ambalate individual si sigilate foarte bine. Un motiv pentru care aceasta regula a fost impusa este acela ca este dificil de verificat continutul lichid al unui recipient si de decis daca este sau nu periculos. 

Cu alte cuvinte, tot siguranta pasagerilor este ceea ce s-a urmarit si prin aceasta reglementare.

In concluzie, bagajul de mana in avion ar trebui sa includa obiectele necesare pe durata zborului. Nimic in plus, nimic in minus. Ceea ce este strict necesar si de folos, atata timp cat respecta politica de siguranta, poate fi inclus. Nu este o pedeapsa sau o nedreptate ceea ce tine de acest bagaj de mana, ci este o masura de a spori siguranta pasagerilor. Pana la urma, cu totii ne dorim sa calatorim in siguranta spre destinatiile alese. Si, tot pentru calatoriile in siguranta, poti profita de ofertele charter pe care le avem. Bilete de avion si cazare pe 7 sau mai multe nopti – aspecte de care ne ocupam noi pentru ca tu sa ai o vacanta sigura acolo unde iti doresti.

Sursa foto: pixabay.com, pexels.com

No Comments :