Infotrip Budapesta, Ungaria
Infotrip Budapesta, Ungaria
1. Motivul alegerii destinatiei:
Budapesta: super oferta la zborul de la Tarom intr-un weekend prelungit in timpul piatei de Craciun
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro.
-rezervarea hotelului s-a realizat tot cu veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea lui in centrul orasului
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind aproape de ora pranzului, am servit masa in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat cu putin timp inainte de ora stabilita si avand in vedere ca avionul a fost destul de mic si pasagerii toti imbarcati, am plecat cu 10-15 minute inainte.
9. Zbor- mancare/service/entertainment
Pranzul in avion (cu compania Tarom) a constat intr-un sandwich si o prajitura, iar bautura la alegere. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat doar 1 ora si jumatate.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajele si ne-am indreptat catre zona de taxi-uri.
11. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Am luat un taxi catre apartamentul din centrul Budapestei. Costul pana la hotel a fost de aprox. 27 Euro (1 Euro= aproximativ 300 forinti, deci cam 8000 forinti) si am facut cam 30 minute pana in centru. Taxiurile primesc si euro de cele mai multe ori, asa ca mai bine nu schimba la un curs prost in aeroport sau pe strazile populate de turisti.
12. Impresii despre hotel
Apartamentele Immo1 sunt apartamente in regim hotelier de 4 stele, in bloc vechi dar foarte central. Micul dejun nu a fost inclus.
13. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient.
14. Prima impresie despre camera
Un apartament nu foarte mare, dar curat, in bloc vechi.
15. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentanul apartamentului a fost foarte amabil, vorbitor de limba engleza (vei fi surpins ca si pe strazi oamenii vorbesc foarte bine engleza), ne-a sfatuit ce putem face in cele 2 zile jumatate (cat urma sa stam in Budapesta) interesant acolo.
16. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Daca vii intr-un weekend de iarna in Budapesta asa cum am facut-o noi (te sfatuiesc sa faci asta!) si nu vrei sa vizitezi zone apropiate din Romania (precum Oradea) nu vei avea nevoie de masina. La sfarsitul lui noiembrie-inceputul lui decembrie a fost o vreme similara cu cea din Romania, cu 2-3 grade mai mult poate: aproximativ 3-4 grade. Pentru cei carora le plac sarbatorile de iarna si targurile de Craciun, vor fi placut surprinsi sa vada in Budapesta unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun care se desfasoara in fiecare an in Piata Vorosmarty (si nu numai aici).
Viata de zi
Capitala ungara este un oras foarte frumos, si indata ce vei ajunge aici vei intelege de ce a fost capitala Imperiului Austro-Ungar. Somptuozitatea si maretia cladirilor in stil gotic predomina pe malul Dunarii. Dunarea are 2 maluri, fiind impartita in: partea Pest (mai turistica) si partea Buda. Pe partea Pest nu poti rata Parlamentul, o cladire impresionanta predominant gotica si a treia ca marime din lume de acest fel.
In prima dupa-amiaza in Budapesta am mers pe strada Vaci, pietonala renumita pentru magazine si restaurante.
Nu e recomandat sa luati masa aici deoarece preturile sunt duble decat cele normale, fiind o strada turistica. In capatul acestei strazi am ajuns in Piata Vorosmarty, celebra piata de Craciun mare si frumoasa care te imbie cu mirosurile sale la gustat carnati, sarmale, supa gulas, vin fiert, langosi, turta dulce si multe altele. Trebuie sa stii ca preturile la mancare nu sunt foarte mici fiind o piata turistica si foarte aglomerata. Are un brad imens si multe casute de lemn care vand cu precadere lucruri artizanale si traditionale. La intoarcere am nimerit pe strada Vaci la cei mai buni Kurtos kalacs din Budapesta. Cel putin asa spune Tripadvisor despre Molnar’s Kurtoskalacs. Si chiar au fost buni. Am mers apoi pe partea cealalata a strazii Vaci si am incheiat cu cateva poze la Central Market Hall, o piata foarte frumoasa (daca o vizitezi ziua poti gasi aici mancaruri traditionale si suveniruri, dar si restaurante ieftine).
A doua zi si cea mai plina a debutat cu vizita in cartierul evreiesc impreuna cu cea mai mare sinagoga din Europa si a doua din lume (dupa Templul Emanuel din New York), Sinagoga Dohany (dupa numele strazii pe care se afla). Am fost intr-o zi de sambata si, nefiind program de vizita, nu am reusit sa o vedem si inauntru. Programul era scris la intrare, dar daca doriti sa o vedeti si inauntru, cel mai bine verificati dinainte programul sau de vizitare.
Cartierul evreiesc este locul recomandat de localnici pentru a manca la un pret rezonabil. O masa pentru 4 persoane (fara bauturi alcoolice) aici a costat 40 Euro si daca doriti sa incercati preparatele traditionale (paprika chicken, supa gulas, etc), pot recomanda restaurantul “Pesti Vendeglo”, existent si pe lista Lonelyplanet, dar si pe TripAdvisor in 2011 si 2013 si castigator in 2012. De aici am plecat catre catedrala St Stephen, o biserica cu o arhitectura deosebita cum rar poti vedea si cu siguranta este un “must see” pentru Budapesta. Consultati programul de concerte pe concertsinbudapest.com din Basilica St Stephen sau St Michael si poate aveti norocul sa ascultati un concert cu arii celebre din Bach, Mozart si Vilvaldi intr-unul dintre aceste locasuri sfinte. Veti avea parte cu siguranta de o seara incantatoare! In fata catedralei Sfantul Stefan este de asemenea o piata de Craciun, o piata mai aerisita si nu chiar super-ocupata de turisti care recunosc ca mi-a placut mai mult decat mai vestita Vorosmarty. Si aici veti gasi toate soiurile de bucate unguresti si va veti putea infrupta din ele.
La Danube Palace (aproape de piata de Craciun de la Catedrala Sf Stefan) veti putea rezerva croaziera pe Dunare. Una dintre cele mai renumite chiar: http://www.hungariakoncert.hu/en/danube-cruises/dinner-a-cruise/dinner-a-cruise-at-1900. De aici poti lua bilete pentru croaziera cu 2 bauturi (aproximativ 16 euro) sau cu masa (40 euro) pentru o croaziera (neaparat seara!) care dureaza 1 ora jumatate unde esti incantat de muzica din repertoriul unguresc si international cantata de o formatie locala.
Aproape de Danube Palace vei gasi Gresham Palace unde in prezent se afla hotelul Four Seasons, de altfel si punctul in care incepe pe partea Pest vestitul Pod cu Lanturi Szechenyi care leaga Buda de Pest. Cladirea Palatului Gresham este absolut spectaculoasa, iar la parterul sau este un alt targ de Craciun (indoor si mai scump, evident) de unde poti achizitiona cadouri pentru cei dragi. In plus, atmosfera de sarbatoare din cadrul targului te incarca cu energie pozitiva. Poti doar sa treci 15 minute sa-l vezi.
La 20 minute de mers pe jos de la Gresham gasesti gara de vest din Budapesta (o cladire foarte frumoasa) si poti vizita mall-ul unguresc Westend City Center (recomandat de localnici). Cand am vizitat Budapesta era o perioada cu reduceri de 30%, asa ca l-am bifat. Un mall cu un design frumos si magazine similare cu cele din Bucuresti pe care-l recomand daca doriti sa faceti putin shopping in Budapesta. Ne-am intors apoi in piata de Craciun de la Sfantul Stefan unde in timp ce mancam langosi am ascultat colinde internationale si ne-am bucurat de jocul de lumini si culori realizat pe cladirea Catedralei.
La ora 21:00 ne-am inceput croaziera pe Dunare, unde am putut vedea cladirile frumos luminate, de la cele mai vechi si somptuoase: Parlamentul, Castelul Buda sau Biserica Matthias, pana la Podul cu Lanturi, Teatrul National sau cladiri mai noi precum Muzeul de Arta Contemporana.
In a treia zi am plecat hotarati catre vizitarea Parlamentului. Merita cu adevarat sa vizitezi aceasta cladire! Aceasta dateaza din 1896 si este acoperita cu peste 40 kilograme de aur, insa trebuie sa-i vezi grandoarea live (pentru a o putea compara eventual ulterior cu cladirea Parlamentului din Bucuresti). Costul pentru cetatenii UE este la jumatate (dar trebuie sa le arati buletinul): 2000 forinti (aproximativ 7 Euro), iar pentru cei sub 24 ani doar 1000 forinti si se poate vizita doar in grupuri organizate, cu ghid in functie de limba aleasa.
Prajiturile de la parterul cladirii sunt foarte bune si nu prea scumpe, asa ca nu le ocoli daca ai timp si doresti sa le incerci pana se face ora de vizitare. Nu departe de cladirea Parlamentului, dupa ce termini vizita si te indrepti spre Podul cu Lanturi, vei trece pe langa 60 de pantofi de fier. Te vor emotiona cu siguranta cand vei afla povestea lor tragica din timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind realizati in memoria evreilor ucisi de fascisti.
Incearca cu 2-3 saptamani inainte de plecarea in Budapesta sa iti rezervi un loc la un spectacol la Opera State House. Poti consulta programul aici: http://www.opera.hu/?lan=en. Cladirea este impresionanta atat in interior cat si in exterior, iar artistii care performeaza sunt renumiti national sau chiar international.
Alte obiective importante pentru o noua vizita in Budapesta sau daca esti norocos si ti-au mai ramas zile din vacanta ar fi pe malul Buda: Buda Castle (Royal Palace) in care poti vizita si Muzeul de istorie si Galeria Nationala (luand funicularul de la Podul cu Lanturi din piata Adam Clark), Basilica Matthias, Statuia Libertatii dar poti vizita si baile termale daca ai curiozitatea. Budapesta este pe primul loc in Europa in astfel de tratamente curative si activitati recreative (Szechenyi fiind cel mai cunoscut).
Mai poti sa vizitezi Piata Heroes si Muzeul de Arta din zona, sa traversezi podurile Budapestei si, in cazul in care calatoresti cu copiii primavara-vara, sa mergi in parcul de distractii Vidam.
Viata de noapte
Viata de noapte in Budapesta este intensa si efervescenta (din ce am inteles de la localnici) si exista multe pub-uri dar si cluburi in care e poti distra. Exista o zona in care nu trebuie sa ajungi pe timp de noapte deoarece esti expus pericolelor, mai exact cea de la Terez Boulevard (Octogon) spre Est. Dupa ce depasesti cartierul evreiesc, de la vestul catre estul orasului e bine sa nu te aventurezi. Trebuie sa stii de asemenea ca practica taxi-urilor de a cere dublu sau mai mult pentru turisti exista si aici, asa ca ai grija (mai ales noaptea!) sa puna ceasul si sa platesti pretul real al cursei.
17. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, apartamentul s-a dovedit a fi o buna alegere mai ales din punctul de vedere al costului si pozitionarii.
18. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
19. Transfer la aeroport
L-am facut de la apartament cu taxiul, la fel ca la sosire.
20. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.
21. Zbor
La intoarcere personalul ne-a oferit tot un sandwich si o prajitura si bautura la alegere, plecarea noastra fiind programata dimineata.
22. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.
No Comments :