Infotrip Paris, Franta
Infotrip Paris, Franta
1. Motivul alegerii destinatiei:
-Motivul alegerii destinatiei: Paris- vacanta in capitala Frantei
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro cu compania Tarom cu plecare din Bucuresti la ora 9:15; mai exista varianta mai economica la low cost (daca cumperi din timp biletul) sau Air France.
-rezervarea hotelului in Paris (Best Western Tour Eiffel Invalides) s-a realizat tot cu veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea lui aproape de Tour Eiffel si pretul lui pentru un hotel de 4 stele;
-rezervarea biletelor pentru urcarea in Tour Eiffel si pentru Disneyland s-a facut in prealabil tot de catre veltravel.ro
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Alte informatii despre calatorie primite
Pentru calatorii sub 26 ani din Uniunea Europeana aproape toate obiectivele turistice sunt gratuite sau cu reducere.
5. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
6. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom.
7. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
8. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind ora 7:30 dimineata, am servit o cafea in aeroport.
9. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si totul a decurs normal.
10. Zbor- mancare/service/entertainment
Micul dejun pe avion (cu Tarom) a constat intr-o mancare calda tip omleta, o mica prajitura, bautura la alegere si ceai/cafea. Personalul a fost amabil, zborul pana la Paris a durat aproximativ 3 ore si am ajuns pe la ora 11, ora Frantei in Paris.
11. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajul ne-am indreptat catre zona de informatii pentru a vedea cum putem ajunge la hotel in centru.
12. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii
Reprezentantul de la informatii ne-a spus ca aeroportul Charles de Gaulle pe care aterizasem se afla la 23 km de Paris si ca vom ajunge in aproximativ 30 minute cu RER (trenul) care este conectat foarte bine la metrou. Domnul de la informatii a fost amabil si de ajutor.
13. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Am luat trenul din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul Best Western Tour Eiffel Invalides, drumul fiind de aproximativ 30 minute. Trenul se numeste RER in Paris si opreste in cateva statii din centru, motiv pentru care ne-am oprit la una dintre statii pentru a lua apoi 2-3 statii metroul pana la statia Tour Maubourg care se afla la 200 m de hotel. Biletul de tren intre aeroportul Charles de Gaule si centrul Parisului este de aproximativ 8 Euro.
14. Impresii despre hotel
Hotelul este unul de 4 stele in Paris, central, la 10 minute de mers pe jos de Tour Eiffel. Am ajuns la 12:00, motiv pentru care am facut check in-ul, ne-am lasat bagajele in camera si am iesit in oras. Micul dejun nu a fost inclus pe durata sejurului.
15. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce am inmanat vocherul primit inainte de plecare de la veltravel.ro cu rezervarea noastra.
16. Prima impresie despre camera
Camera nu foarte mare cum nici nu prea sunt in Franta, dar curata si dotata cu tot ce aveam nevoie, patul confortabil si baia mica si ea.
17. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au dat toate detaliile pentru a petrece cele 5 zile pline in Paris.
18. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Una dintre cele mai romantice capitale europene si unul dintre cele mai vizitate orase din lume pe tot parcursul anului este Parisul. Nu exista perioada buna sau mai putin buna de vazut Parisul, de altfel si actrita de origine americana, Audrey Hepburn spunea pe buna dreptate ca “Parisul este intotdeauna o idee buna”. Fiecare anotimp are farmecul sau in orasul luminilor, insa poti alege sa nu-l vizitezi in iulie-august cand sunt multe concedii si vor fi numerosi turisti la coada pentru toate obiectivele turistice. Primavara vei vedea si parcurile inflorite si nici aceeasi aglomeratie care se intampla pe perioada vacantelor. Mijloacele de transport in comun (in special metroul) sunt foarte bine puse la punct, motiv pentru care (daca nu ai in plan si alte orase de vizitat) nu ai nevoie de masina, ba chiar te va incurca. Parisul este unul dintre orasele pe care trebuie sa le bati la picior pentru a te bucura de el. Daca ai insa distante mai lungi de parcurs si metroul ti se pare prea scump, inchiriaza o bicicleta.
Daca ai in plan sa vezi mai multe muzee de aici, cel mai bine ia-ti abonament. Aici vei avea incluse 60 obiective si cu siguranta vei plati mai putin. Verifica aici: http://en.parismuseumpass.com/ muzeele incluse in pass si vei face economie si de bani, si de timp. Daca se intampla sa nimeresti in Paris in prima saptamana a lunii, accesul in muzee este gratuit in prima duminica din luna asa ca tine minte! Asa cum am aflat inainte sa plec, daca ai sub 26 ani, multe dintre atractii sunt gratuite in Paris si altele au reduceri, asa ca ia-ti buletinul cu tine si arata-l la intrarea in obiective.
Viata de zi
In prima jumatate de zi in Paris, dupa ce ne-am cazat am iesit din hotel pentru a manca. Exact pe bulevardul cu hotelul la care ne-am cazat (Tour Maubourg) vei gasi numeroase restaurante cu terase (in functie de anotimp) cu meniu international si frantuzesc. Ne-am oprit aici pentru a lua pranzul la unul dintre multele restaurante cu mancare frantuzeasca. Dupa ce am terminat de mancat, ne-am indreptat catre cel mai apropiat obiectiv, Domul Invalizilor. Acesta este la 2 minute de hotelul la care am stat si a fost construit de Ludovic XIV. Adaposteste Mormantul lui Napoleon si numeroase muzee si monumente, precum si Muzeul Militar care detine numeroase arme si uniforme din timpul conflictelor franceze.
Dupa ce am terminat cu zona Invalizilor, la 5 minute pe jos am gasit Le Petit Palais. O frumusete de palat, atat in interior cat si in exterior ce merita vazut. Si este gratis!
Trecand podul Alexandre III, dupa 10 minute de aici ajungi in Champs-Elysees. Bulevardul imens si unul dintre cele mai celebre din lume ti se deschide cu trotuare imense de o lungime de 70 metri, bulevardul de 2 km unde pe ambele parti vei gasi magazine locale, internationale, branduri mai ieftine sau de lux, cinematografe sau cafenele sarmante. Vei vedea terasele cu restaurante vestite in toata lumea si cu siguranta vei dori macar intr-una dintre zile sa te resfeti cu o cafea/masa aici. Dupa ce am batut bulevardul din acest capat (aproape de Place de la Concorde) pana la Arcul de Triumf (Place Charles de Gaulle) si l-am vazut atat ziua, cat si seara, am hotarat ca Arcul de Triumf merita cateva poze si am parasit zona. Nu am urcat sus in Arc, desi se poate face pentru 9.5 Euro.
Spre seara ne-am indreptat catre Tour Eiffel (nu departe de unde ne aflam) deoarece rezervasem pentru prima seara urcarea in turn. Simbolul Parisului a fost finalizat in 1889 si a fost o perioada urat de parizieni, insa acum reprezinta mandria lor. La vestitul turn era o coada destul de mare (mereu este), insa avand in vedere ca noi programasem ziua si ora, am stat la coada de bilete rezervate care a durat mult mai putin. Turnul este spectaculos ziua, dar mai mult seara luminat atat cand il privesti de afara, cat si cand privesti privelistea 360 dinauntrul lui. Aproape de Tour Eiffel gasesti Café Constant, o cafenea-restaurant unde pentru mancare nu platesti preturi exorbitante si mancarea este buna.
A doua zi in Paris am plecat devreme catre Muzeul Louvre mergand pe jos de la hotel prin Musee de l’Orangerie si Gradinile Tuileries. Aici nu aveam bilete cumparate dinainte, asa ca din acest motiv am mers de dimineata (in general este momentul zilei mai putin aglomerat) si am stat aproximativ 30-45 minute la coada. Iti recomand sa stai la coada de la piramida de sticla din curtea muzeului, in general este mai mica. In functie de ce iti place, muzeul poate fi vazut intr-o zi intreaga sau poate fi parcurs mult mai rapid. Pentru noi a durat aproximativ 3 ore sa trecem in revista picturile si sculpturile, iar costul de intrare este de 10 euro. Desi un obiectiv “sine qua non” in Paris pentru o prima vizita (lucru ce se datoreaza foarte mult celebrei Mona Lise a lui da Vinci), poti sa alegi Orsay (mai mic si mai putin aglomerat) si s-ar putea sa fii mai avantajat. Mai ales daca esti iubitor de arta impresionista si cu atat mai mult cu cat in ultima perioada l-a “batut” pe Louvre in preferintele turistilor. Daca vrei insa sa le vezi pe amandoua, poate reusesti sa le vezi in aceeasi zi si sa te organizezi astfel incat sa o faci gratuit in prima duminica a lunii. Aproape de Louvre, nu uita sa te opresti pe Pont des Arts si sa lasi un lacat cu numele tau si al partenerului pentru o iubire vesnica.
Noi am mers in continuare de-a lungul Senei sa bifam Pont Neuf. In zona se afla si Square du Vert Galant (cum cobori scarile de la Pont Neuf), asa ca daca doresti sa faci un picnic dupa-amiaza si sa faci ce parizienii fac, locul tau impreuna cu partenerul este aici alaturi de ceva gustari si o sticla cu vin.
Noi dupa ce am trecut de Pont Neuf, am ajuns la Centre Pompidou, muzeul de arta moderna. Aici pentru romani (si nu numai) atractia si mandria totodata este Atelierul lui Brancusi (gratuit de vazut), asa ca asta am si vizitat rapid. Intrarea in Pompidou este 13 Euro si in zona se afla si Les Halles de unde poti face cumparaturi (exista un shopping mall), dar este si locul de unde poti cumpara mancare proaspata. De aici am mers mai departe catre impresionanta cladire Hotel de Ville, locul unde se afla primaria orasului.
Pe partea opusa se afla una dintre cele mai cunoscute catedrale ale Parisului, Notre Dame de Paris. Am intrat sa vizitam biserica gotica si apoi ne-am oprit la pranz in Cartierul Latin, binecunoscutul cartier de restaurante, pub-uri, terase care se intrec cu ofertele de meniuri de pranz la preturi bune. Dupa ce am mancat aici si ne-am plimbat pe stradutele cartierului, am ajuns la una dintre cele mai prestigioase universitati, Sorbonna. De aici pana la Gradinile Luxembourg nu este decat un pas, de aceea ne-am oprit putin pentru a admira frumusetea gradinilor primavara, cladirile, fantanile, ratustele si toate vietuitoarele de aici care fac tabloul superb tipic parizian. In zona se afla o ceainarie foarte veche si excelenta, asa ca pentru un ceai bun si o portie de macarons sau alte prajituri exceptionale, Dallayau e locul tau. Nu departe este si Pantheonul, dar ne-am oprit doar pentru a-l admira din afara. Cu alta ocazie cand vom vizita Parisul cu siguranta ne vom opri la Pendulul lui Foucault sau pentru a vedea locurile de odihna ale francezilor celebri: Marie Curie, Voltaire, Victor Hugo, Jean Jacques Rousseau. Daca ai timp sa stai in zona, pe Rue Mouffetard vei gasi numeroase cafenele si restaurante frecventate cu precadere seara cand circulatia pentru masini este inchisa. Aici vei gasi de asemenea piata de mancaruri de toate felurile. Ne-am indreptat in schimb spre Saint Germain des Pres, un cartier frumos cu magazine, cu multe branduri de lux si un loc la fel de potrivit pentru pranz/cina, cu multe restaurante bune. Le Comptoir du Relais este un local recomandat in zona pentru mancare buna si preturi ok. Noi am luat metroul de aici si ne-am oprit la Alma Marceau pentru a face o croaziera pe Sena seara cu celebrele bateax-mouches. Daca ai timp, aceasta experienta merita sa o ai macar o data, desi pare un cliseu! Pentru 13 Euro de persoana.
In a treia zi am decis sa exploram o alta parte a Parisului si, depasind gradinile Tuileries si Place Vendome, am ajuns la Opera Garnier. Aici aveam de ridicat biletele deoarece in dupa-amiaza respectiva aveam rezervare la baletul “Evgheni Oneghin”.
Vestitele galerii Lafayette ale Parisului sunt foarte aproape de opera (desi sunt mai multe in oras), asa ca am mers aici pentru a vedea celebrele galerii comerciale in toata lumea. Merita sa vii chiar daca nu cumperi nimic, macar pentru a intelege ce inseamna shopping tipic parizian, pentru a vedea cupola de sticla imensa sau pentru a incerca variantele nenumarate de mancaruri. In plus, daca esti pasionat de moda, retine ca vinerea la ora 3 dupa-amiaza sunt mereu show-uri ale designerilor. Daca vrei sa prinzi un show aici, suna inainte pentru rezervarea unui loc si pentru a fi sigura ca parada se intampla in vinerea in care doresti tu sa mergi. Tot aproape de opera gasesti Muzeul Grevin, echivalentul frantuzesc al lui Madame Tussauds. Mai mic ce-i drept, insa unul dintre cele mai vechi muzee de ceara din Europa cu o arhitectura baroca deosebita. Daca ai mai vazut insa si alte muzee de ceara, treci peste el deoarece intrarea aici este de 22 Euro.
Am luat apoi metroul cateva statii si am ajuns in cel mai boem si pitoresc cartier al Parisului, Montmartre. In Montmartre am urcat si am mers printre artistii din piateta admirandu-le creatiile ajungand astfel la Sacre Coeur. Este o biserica faimoasa din Paris care detine inauntrul ei una dintre cele mai mari picturi ale lui Iisus, care se afla urcata pe deal si isi arata maiestria turistilor ce vin sa o viziteze. Daca ai ocazia sa ajungi seara aici, aseaza-te pe treptele catedralei si priveste apusul. Este una dintre cele mai frumoase panorame din Paris!
Aici am si mancat, sunt foarte multe terase si restaurante in zona, iar stradutele mici si inguste pietruite care urca spre basilica si te duc la funicular sunt irepetabile in lume.
Dupa ce am mancat aici, am luat metroul inapoi si am intrat la spectacolul de balet ce-l alesesem de acasa pentru care cumparasem bilete. Sala Operei Garnier este de o minunatie mai mare inauntru decat afara si merita sa o vezi macar o data, caci vei fi uimit de splendoarea ei.
De la balet am iesit dupa-amiaza pe la ora 19:00, spectacolul a fost excelent, iar seara a continuat cu altfel de acte artistice, ca doar ne aflam in cartierul artistilor. Am mers pe jos pe Rue de Clichy si am fost suprinsi de multitudinea de sex shop-uri, cluburi si baruri de noapte erau aici. In zona exista si un Sexodrom pentru doritori (un fel de mall al sex-ului). Seara s-a incheiat apoteotic cu un spectacol la Moulin Rouge, cel mai longeviv spectacol de pana acum al celebrului cabaret, Feerie. Costumele, culorile, luminile, glamour-ul, profesionismul dansatorilor de pe scena, muzica si tot spectacolul in sine savurat cu un pahar de sampanie fac seara una unica. De obicei sunt 3 show-uri pe zi (de la 19/21/23), unul dupa altul, iar intrarea costa de la 80 Euro daca vrei doar sa vezi spectacolul si, in functie de ce vrei sa servesti aici, urca pana la 400 Euro, insa spectacolul merita toti banii. Si fii atent: daca ai facut rezervare pe site nu inseamna ca ai intrarea asigurata! Vino inainte de inceperea show-ului pentru care ai optat cu aproximativ 1 ora-45 minute astfel incat sa fii printre primii la marile cozi.
Dupa o zi plina de acte artistice de toate felurile, a patra zi in Paris am dedicat-o reintoarcerii la copilarie si relaxarii: am luat metroul+RER-ul catre Disneyland. Rezervarea era facuta de acasa, asa ca noi in zilele precedente am fost la un FNAC din oras si am ridicat biletele in baza rezervarii. Ai numai beneficii daca faci asta: biletele sunt aproape la jumatate de pret (am platit aproximativ 30 Euro de persoana in loc de 57 Euro de persoana cat costa la intrare) si nici nu stai la o imensa coada. Singurul aspect de retinut este ca trebuie sa te organizezi foarte bine si sa stii carei zi ii dedici distractiei si amintirilor din copilarie. Nu rata parada personajelor Disney (una dintre atractiile principale ale parcului), pozele cu aceste personaje, precum si diferite atractii ale parcului (in functie de nivelul de adrenalina la care doresti sa fii supus) sau pizza in forma de Micky Mouse. Parcul este deschis de la 10 dimineata la 20:00 asa ca trebuie sa fii de dimineata aici sa reusesti sa intri la toate atractiile pe care doresti sa le bifezi. Daca doresti sa intri in ambele parcuri (si studiourile Walt Disney) iti recomand sa iti iei un bilet de 2 zile deoarece este dificil sa acoperi ambele parcuri intr-o zi. In orice caz, daca ai mai multe zile de stat in Paris incearca sa-ti planifici parcul de distractii astfel incat sa nu fie in weekend. Peste weekend vin foarte multi turisti doar pentru Disneyland si iti va fi mai complicat sa stai la toate cozile la fiecare atractie a parcului.
A cincea zi si ultima plina am dedicat-o palatului Versailles. Din nou am luat metroul si trenul si am ajuns destul de devreme aici. Palatul resedinta a regilor Frantei Ludovic XIV, XV si XVI te uimeste cu ale sale incaperi luxoase si cu mobila desavarsita. Vestita sala a oglinzilor este atractia principala si aici vei ramane mut de uimire. Iti mai dau un sfat: consulta programul gradinilor palatului inainte de a-ti planifica vizita aici deoarece gradinile sunt de o frumusete rara, sunt ingrijite deosebit de frumos si au niste fantani care canta si danseaza intr-un mod spectaculos. Intrarea costa 18 Euro dar include si gradinile. Am mancat la Versailles si apoi am plecat spre dupa-amiaza si ne-am intors cu trenul si metroul direct in cartierul nou al Parisului, Defence. De la cladirile vechi si somptuoase cu arhitecturi care ascund povesti din secole stravechi, vei vedea aici o alta fateta a orasului: imense blocuri de sticla, care de care mai inalte si mai deosebite, un adevarat lant de zgarie-nori si un imens cartier de business.
Seara ne-am hotarat sa urcam in Montparnasse, turnul despre care se spune ca ar oferi o imagine mai frumoasa asupra Parisului decat Tour Eiffel in sine. Si asa si este! Intr-adevar, turnul nu arata la fel de spectaculos in exterior, insa privelistea dinauntru este superioara celei din Tour Eiffel.
Ultima jumatate de zi (avionul l-am avut dupa-amiaza) o rezervasem pentru Muzeul Orsay, caci era destul de aproape de hotel si puteam sa profitam pentru cateva ore de minunatia lui. Muzeul are o intrare de 9 Euro, adaposteste numeroase opere celebre si merita cu adevarat vazut de iubitorii de arta, iar privelistea de pe acoperis este deosebita.
Daca esti iubitor de mancare frantuzeasca, de dimineata incearca un croissant/macaroons si o cafea intr-una din bistrourile/ brasseriile de pe Champs Elysees. Vei vedea lumea eleganta, grabita intr-o zi obisnuita de munca sau parizieni care-si iau si ei micul dejun pe terasa unei cafenele in timp ce au prima intalnire de business in ziua respectiva. Pentru pranz sau cina, sunt atat de multe restaurante in Paris ca este greu sa nominalizez. Incearca bucataria tipic frantuzeasca cu pate de gasca sau melci si nu evita sa incerci cateva din cele peste 300 soiuri de branzeturi frantuzesti. Le Chateaubriand este un local recunoscut pentru mancaruri pariziene tipice alaturi de care poti servi un vin rose sau un pahar cu sampanie. Foarte apreciat este si Monsieur Bleu. Daca iti permiti, restaurantele cu stele Michelin sunt aici la mare cautare si poate cele mai multe restaurante de acest fel dintr-un oras, Franta fiind pe locul I in topul oraselor cu stele Michelin din Europa si pe locul II in lume dupa Japonia.
Daca vrei sa faci shopping in Paris, nu puteai nimeri un loc mai bun. Paris este una dintre capitalele modei, lucru pe care-l vei observa in restaurante, pe strazile nefrescventate de multi turisti, ci de localnici, in pub-uri si in orice loc mai dichisit ai ajunge. Pentru shopping de designer, Rue Saint Honore este locul tau. Si Galeriile Lafayette sau Champs-Elysees sunt in top la capitolul shopping de lux, insa aici gasesti si branduri pentru mai multe buzunare. Te intereseaza antichitatile? Cea mai veche si mai mare piata de antichitati se afla in Paris. Ea se numeste Marche aux Puces de Saint Ouen si are o vechime de 150 ani. Cartierul Marais este de asemenea de cumparaturi, faimos pentru boutique-urile sale tipic frantuzesti. Merita sa dai o raita prin Marais!
Daca nu esti la prima vizita in Paris, cele 200 de muzee ale orasului sunt inepuizabile, asa ca Muzeul Parfumului poate te atrage. Daca mai ai timp de stat in Paris si esti pasionat de moda, Muzeul Modei este locul tau! Esti pasionat de arta si cultura in general? Muzeul de Quai Branly poate fi pe gustul tau, un muzeu relativ nou aproape de Tour Eiffel care adaposteste obiecte ale fiecarui continent. In plus, o masa la restaurantul de pe acoperisul muzeului, Les Ombres, precedata obligatoriu de o rezervare, iti va oferi o panorama la fel de frumoasa ca cea din Tour Eiffel. Iar restaurantul nu este exagerat de scump si are mancare deosebit de buna. Muzeul Rodin este unul la capatul opus, care dateaza de aproape un secol si este un omagiu adus operelor sculptorului Rodin. Se afla intr-o vila cu gradina plina de verdeata si daca vei ajunge aici vei vedea unul dintre cele mai romantice muzee din Paris. Orangerie si Marmottan nu sunt nici ele de evitat, cel de-al doilea fiind chiar un “must see” pentru fanii Monet. Daca literatura este pasiunea ta, cartierul Le Marais nu trebuie ratat! Plimbarile romantice pe stradutele pe care Victor Hugo gasea odata sursa de inspiratie pentru operele sale te vor fascina, iar pentru shopping locul potrivit va fi Rue des Francs Bourgeois unde magazinul elegant Chez Colette te va face sa poposesti ceva vreme. Esti fan Edith Piaf? Parisul gazduieste un muzeu cu lucrurile ce au apartinut artistei si ii aduce un omagiu celebrei cantarete doar ca trebuie sa iti faci rezervare, caci intrarea este gratuita. In zona este si cimitirul Pere-Lachaise daca te intereseaza sa vezi cel mai mare cimitir din Paris si cel mai vizitat cimitir din lume. Si daca ajungi aici, nu pot sa nu iti recomand celebrul restaurant, chintesenta bistroului frantuzesc, Paul Bert. Ceva mai departe de muzeul Edith Piaf gasesti Muzeul Muzicii care adaposteste peste 1000 instrumente, asa ca daca te pasioneaza subiectul, ar fi interesant pentru tine.
Mai ai timp? Mergi la galeriile Vivienne, un pasaj lung si elegant unde vei avea parte de o atmosfera tipic pariziana: tinerii artisti beau ceai, fac poze, picteaza pe jos. Esti pasionat de aviatie? Muzeul Bourget iti ofera informatii despre evolutia aeronauticii. Muzeul se afla in afara Parisului, la 20 km de centru si poti ajunge aici cu metroul si autobuzul pana la aeroport, iar daca sunteti cu copiii e o experienta deosebita pentru ei. Si apropos de asta, daca esti cu copiii in vacanta nu uita de Cite des Science et de l’Industrie, unde planetariul este absolut fabulos si prezentarea planetelor ii va fascina inclusiv pe cei mari, nu numai pe cei mici. Daca esti pasionat de gatit, in Paris se organizeaza foarte des cursuri de gatit de o singura zi, asa ca intereseaza-te cand esti acolo si inscrie-te.
Ai ajuns vara in Paris? Profita de cinema-ul in aer liber din parc de la Villette si vei petrece cateva ore bune vazand un film pe iarba gratis.
Viata de noapte
Paris are cluburi, casino-uri si baruri unde poti petrece serile. Cabaretul si glamour-ul este la el acasa in capitala Frantei, asa ca nu rata o seara la Moulin Rouge (in cartierul de baruri de noapte rau famat din Place Pigalle) sau la Lido (pe Champs-Elysees). Iti plac degustarile de vinuri? Parisul este campion in acest domeniu, se organizeaza si tururi pentru asta, asa ca in ziua in care esti acolo intreaba la receptie ce loc iti recomanda. Pe Rue de Saint Honore vei gasi unul dintre cele mai renumite baruri cu o servire impecabila, dar si preturi pe masura, Le Bar du Bristol.
19. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, hotelul din Paris s-a dovedit a fi o alegere buna datorita pozitionarii.
20. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
21. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel la fel ca la sosire: metroul si RER pana la Charles de Gaulle. Plecarea a fost dupa-amiaza, in jurul orei 14:00.
22. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea din Paris si totul a decurs normal.
23. Zbor
La intoarcere din Paris catre Bucuresti (cu Tarom) ni s-a oferit o mancare calda cu piure, legume si pui. Zborul de la Paris catre Bucuresti a durat aproximativ 3 ore.
24. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.
No Comments :