Mancare italiana – bucura-te de gustul autentic al celor mai populare preparate atunci cand mergi in vacanta

Mancare italiana – bucura-te de gustul autentic al celor mai populare preparate atunci cand mergi in vacanta

De cate ori ai incercat pana acum mancare italiana? Cu totii stim ca este una dintre cele mai apreciate bucatarii, iar fiecare preparat este preluat in foarte multe tari de pe glob si reuseste sa faca senzatie oriunde. Fiecare fel de mancare din Italia are o poveste si se intampla ca retetele sa difere de la o regiune la alta. Din acest motiv este atat de speciala bucataria italiana si merita sa afli mai multe detalii despre gastronomia specifica acestei tari.

Un lucru este absolut cert: italienii chiar stiu sa gateasca si sa ofere gusturi senzationale fiecarui preparat in parte, fie ca vorbim despre pizza, paste, deserturi, fie despre alte preparate, traditionale sau moderne, pe care le pregatesc ei in bucatarie. In continuarea acestui articol iti vom povesti mai multe detalii despre gastronomia in Italia si iti vom impartasi si cateva lucruri interesante despre aceasta bucatarie. In cazul in care planuiesti in viitorul apropiat sa mergi intr-un city break in Italia, ar fi pacat sa nu stii macar cateva informatii despre subiectul datorita caruia italienii sunt atat de populari si apreciati in intreaga lume.

Mancare italiana – lucruri interesante despre cultura gastronomica

Atunci cand vine vorba despre mancarea italieneasca, putem afirma fara nicio retinere faptul ca acest popor are o istorie foarte bogata. De asemenea, italienii sunt extraordinari in ceea ce priveste transmiterea retetelor din generatie in generatie pentru a-si pastra statutul si pentru ca mancarea lor sa ramana printre cele mai iubite bucatarii de pe planeta, daca nu chiar in topul preferintelor.

Mancare italiana – lucruri interesante despre cultura gastronomica

Italienii trateaza bucataria intotdeauna la nivel de arta si, din acest motiv, se mandresc atat de mult cu ceea ce reusesc sa faca. In plus, pe langa faptul ca tin foarte mult la mostenirea retetelor traditionale, ei sunt si un popor foarte ospitalier, o alta caracteristica care le defineste foarte bine cultura. In Italia, tot ce tine de gastronomie dateaza inca de pe timpurile Imperiului Roman. Cu toate acestea, cultura alimentara italiana a reusit sa evolueze foarte mult cu fiecare noua armata cuceritoare care era formata si, implicit, cu toate influentele culturale aduse de aceasta. In acest fel s-a dezvoltat gastronomia italiana si asa a reusit sa adune din ce in ce mai multe arome speciale. Spre exemplu, printre cele mai populare alimente, care dateaza in gastronomia italiana de pe vremea romanilor, se afla vinul, painea, uleiul de masline si branza. Mai exista si alte preparate, insa pe acestea le regasim astazi in toate celelalte gastronomii din lume.

Exista cateva lucruri interesante atunci cand ne gandim la gastronomia italiana pe care merita sa le cunosti si sa le retii, unele dintre ele fiind chiar amuzante. Una dintre cele mai faimoase zicale italiene despre mancare – „l’appetito vien mangiando” –, a carei traducere aproximativa este „mancarea trezeste apetitul”, este cea mai buna modalitate de a descrie o masa italiana. In mod traditional, un Aperitivo este una dintre acele bauturi carbogazoase cu continut scazut de alcool pe care italienii prefera sa le bea inainte de masa pentru a-si stimula apetitul. Cuvantul „aperitivo” provine din cuvantul latin „aperire”, care inseamna a deschide, iar acest ritual cultural este menit sa iti „deschida” apetitul inainte de a servi masa. Cocktailurile clasice pe care le vei gasi in Italia variaza de la Negroni, Aperol Spritz (foarte celebru in Venetia), Hugo Spritz in nordul Italiei si Vermouth (foarte celebru in Torino). Cu cat mergi mai departe spre sud, cu atat vei gasi mai mult vin rosu in meniul Aperitivo si cocktailuri precum Limoncello Spritzes.

Mancare italiana – lucruri interesante despre cultura gastronomica - 2

Cu toate acestea, Aperitivo este mai mult decat o bautura. Ora 18:00 in Italia este simbolul „la dolce vita”. Fie ca este vorba de o bautura inainte de cina sau de o bautura de care te bucuri dupa o zi de munca alaturi de prieteni, acesta este un moment binevenit in restaurantele locale din intreaga tara. Acest obicei este cel mai des intalnit in nordul Italiei si evidentiaza dragostea tarii pentru mancare, vin, dar si pentru compania alaturi de care te bucuri de acestea.

Urmeaza sa vorbim despre cicchetti. Cicchetti din Venetia este echivalent cu faimoasele tapas spaniole sau mezze turcesti. Acestea sunt feluri de mancare de mici dimensiuni, care variaza in functie de sezon si, uneori, chiar si in functie de zi si ora. Vei gasi cicchetti in restaurante mici sau baruri numite bacaro. Venetienii le mananca la micul dejun, pranz sau cina. Delicioasele polpeta, crostini, panini si tramezzini sunt printre cele mai populare preparate care se servesc.

Te-ai intrebat vreodata cat de mult vin produce Italia? Aceasta tara este cel mai mare producator de vin din lume, chiar inaintea Spaniei si Frantei. Vinul este produs in fiecare regiune din Italia, iar productia reprezinta unul dintre principalele sectoare economice ale tarii. Consumul de vin este intotdeauna o parte a oricarei mese italiene bune. Bauturile din Italia joaca un rol important pe langa delicioasele mancaruri italienesti. O masa de seara ideala incepe cu un aperitiv inainte de cina si se termina cu un digestivo. Un digestivo este format din alcool infuzat cu ierburi, condimente, flori sau citrice si indulcit cu putin sirop de zahar. Se credea adesea ca este un tratament pentru afectiuni si ca este foarte bun pentru digestie.

Mancarea in Italia – traditionalele paste si pizza

Ce mancaruri italiene sunt cunoscute de toata lumea? Pizza si paste, bineinteles. Anumite persoane cred ca pizza isi are originea in Egipt, Grecia si Sardinia, unde documentele antice au indicat existenta unui aluat asemanator. In mod traditional, pizza rotunda era consumata doar in timpul cinei.

Mancare Italia – traditionalele paste si pizza

In Italia vei intalni multe toppinguri interesante. Spre exemplu, rosiile au fost aduse in Europa din America de catre spanioli prin intermediul aztecilor. S-ar putea sa fi fost evreii sefarzi sau Eleanor de Toledo, sotia Marelui duce de Toscana, care in cele din urma le-a adus pe pamant italian, dar ele si-au facut aparitia in Toscana abia la mijlocul secolului al XVI-lea. Italia are o gama larga de toppinguri de pizza, de la branza proaspata la ierburi, carne si peste. Dar ceea ce nu vei gasi in Italia sunt ananasul si piperul, care nu se pun niciodata pe o pizza.

Este adevarat ca poti gasi pizza buna in toata Italia, dar orasul Napoli este mai presus de toate, avand in vedere faptul ca acesta este locul in care pizza a aparut pentru prima data. Pizza Napolitano este un motiv foarte mare de mandrie in Napoli. Aceasta a devenit un aliment popular printre saracii din Napoli in secolul al XVIII-lea. S-ar putea spune chiar ca a fost mancarea saracilor. Pana atunci, rosiile erau considerate otravitoare si nu erau potrivite pentru consum.

Cea mai traditionala pizza din Italia este, fara indoiala, pizza Margherita in trei culori. A fost numita dupa Regele Umberto I si Regina Margherita, care au vizitat Napoli in 1889, dupa unificarea regatelor din nordul si sudul Italiei. Legenda spune ca Regina Margherita l-a chemat pe Raffaele Esposito sa ii faca trei pizza unice. Creatia sa inspirata de culorile steagului italian – rosu pentru sos, alb pentru branza mozzarella si verde pentru busuiocul proaspat care impodobeste partea de sus – a fost atat de iubita de regina, incat Esposito a numit pizza dupa ea si chiar a obtinut un sigiliu regal.

Mancare Italia – traditionalele paste si pizza - 2

Arta de a face pizza napolitana este atat de importanta in Napoli, incat a primit chiar si mult ravnitul statut de „patrimoniu cultural intangibil” de catre UNESCO. La fel ca in cazul pastelor si chiftelelor, o pizza cu pepperoni nu este ceva ce probabil vei gasi intr-o pizzerie autentica italiana.

Dupa pizza, pastele sunt felul de mancare numarul unu asociat cu Italia. Si pentru un motiv intemeiat: pastele sunt o mancare tipic italiana, iar localnicii sunt innebuniti dupa ele. Se estimeaza ca un italian obisnuit mananca mai mult de 23 kilograme de paste pe an. Prin comparatie, daca iei in considerare faptul ca Franta si SUA consuma impreuna doar 8 kg de paste pe an, vei intelege cat de multe paste mananca italienii cu adevarat. De asemenea, stiai ca exista mai mult de 400 de forme diferite de paste in Italia? Fiecare regiune din Italia are propriul climat, teren, practici culturale si, implicit, paste.

 Mancare Italia – traditionalele paste si pizza - 3

Formele de paste variaza foarte mult. Dar stiai ca felul de mancare in sine influenteaza cel mai mult forma pastelor folosite in el? Forma pastelor se refera la suprafata si la pozitia fata de celelalte ingrediente principale utilizate in felul de mancare. Pastele care sunt folosite in tocanite si supe consistente sunt, in general, mai mici si mai groase. Formele mai complicate de paste si pastele cu crestaturi se preteaza bine sosurilor mai cremoase, cum ar fi branza si pesto. Cele mai comune tipuri de paste sunt:

  • Pastele alla Carbonara – realizate din trei ingrediente simple (oua, guanciale si pecorino romano proaspat ras), originile sale se afla in dealurile Apenine din Italia Centrala. Astazi, este un preparat gatit in intreaga lume.
  • Bucatini All’Amatriciana – este o combinatie de sos de rosii dulce si tangy cu guanciale si pecorino romano. Unicitatea sa consta in bucatini in sine, care este o pasta groasa asemanatoare spaghetelor, pe care o vei gasi cu precadere in Lazio.
  • Spaghete Cacio e Pepe – aceasta are doar trei ingrediente: spaghete, piper si branza. Nu sunt chiar atat de simplu de facut, dar este una dintre cele mai bune delicatese italiene si un alt cadou regiunii Lazio pentru intreaga lume.
  • Lasagne alla Bolognese – acest fel de mancare clasic este foarte diferit de lasagna gasita in Statele Unite. In loc de branza obisnuita (ricotta si mozzarella), are straturi delicate de foi de paste proaspete, cu un strat subtire de ragu bolognese si béchamel.
  • Paste All’Arrabbiata – dat Italiei de catre romani, este un preparat rapid de facut. Sosul sau de rosii se imbina bine cu aroma de usturoi si piper zdrobit si este un prim exemplu al minunilor bucatariei italiene.
  • Spaghete al Pomodoro – acesta este un fel de mancare care este renumit in intreaga tara si este un adevarat reprezentant al culturii sale bogate. Contine doar cinci ingrediente simple, rosiile fiind in centrul atentiei.
  • Paste al Pasto – originare din Genova, aceste paste contin de obicei busuioc proaspat zdrobit, ulei de masline, nuci de pin, sare de mare si usturoi.
  • Gnocchi con Gorgonzola, Noci, e pere – originar din nordul Italiei, acest fel de paste este realizat dintr-o combinatie de branza gorgonzola, nuci si pere.
  • Tagliatelle al Tartufo – acesta este un fel de mancare tipic toscan facut cu trufe, care sunt disponibile din abundenta in mediul rural toscan. Se prepara cu unt cald, un strop de usturoi, sare si piper.
  • Spaghete alle Vongole – acest fel de paste napolitan este o oda perfecta pentru Italia si un adevarat castigator. Cu vin alb, scoici si peperoncino, este usor, dar definit si extrem de aromat.
Mancare Italia – traditionalele paste si pizza - 4

Bucataria italiana – ce deserturi se pregatesc in Italia

Dupa o mancare italiana traditionala extrem de delicioasa, un desert este mai mult decat binevenit. Esti curios ce mananca italienii atunci cand au pofta de dulce? Cu siguranta credem ca te gandesti la tiramisu sau gelato.

Iubitul tiramisu are multe povesti de origine disputate. Unii cred ca este un desert relativ modern, care a inceput sa fie pregatit abia de la inceputul anilor 1970. Altii spun ca acest desert italian a fost creat pentru soldati in cel de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de cafea si alcool, pentru ca se credea ca le ofera energia necesara. Altii cred ca acesta dateaza din secolul al XVII-lea si ca isi are originile in Toscana. Oricare ar fi realitatea, acesta este cu siguranta un desert pe care nu il putem refuza niciodata.

Bucataria italiana – ce deserturi se pregatesc in Italia

Gelato se crede ca a aparut in timpul Renasterii italiene. Se spune ca faimoasa familie Medici a ajutat la transformarea acestei inghetate intr-un desert favorit larg raspandit, care la acea vreme semana mai mult cu un sorbet modern. Popularitatea sa a crescut la inceputul secolului al XVI-lea, cand a fost oferit regelui spaniol. Astazi, se gaseste in gelateriile din Italia si este un deliciu de care sa te bucuri, indiferent de momentul zilei, mai ales atunci cand esti in vacanta la mare in Italia.

Cu siguranta ca bucataria din Italia are mult mai multe de oferit, insa atunci cand mergi pentru prima data, spre exemplu, este chiar recomandat sa incerci cat mai multe sortimente de paste si pizza, astfel incat sa poti vedea singur cat de diferite sunt fata de ce obisnuim noi sa pregatim acasa. In cazul in care ti-am facut pofta de Italia, nu uita sa consulti si informatiile din infotrip Roma, Italia ca sa te familiarizezi putin cu locurile pe care urmeaza sa le vizitezi.

Sursa foto: freepik.com

No Comments :