Plaja exotica cu ape turcoaz

Milano nu e doar capitala modei

Milano nu e doar capitala modei! E o etichetă pe care orașul din nordul Italiei pare să o poarte cu mândrie. Dacă ai fost vreodată în Peninsulă atunci sigur ai văzut că italienii chiar sunt bine îmbrăcați, chiar dacă își pun un tricou, o pereche de jeanși și șlapi în picioare.

Shopping la Milano e o altă etichetă, de data asta pusă de mai toate agențiile de turism care au în ofertă un city-break aici. Și dacă tot am adus vorba despre shopping, Mecca cumpărăturilor Europei par să fie celebrele Galerii acoperite Vittorio Emanuelle. Sunt în buricul târgului așa că nu ai nicio șansă să le ratezi. De fapt, în interiorul Galeriilor nu sunt prea multe magazine, dar cât e strada de lungă, de o parte și de alta, în spatele cafenelelor, ai de unde alege. Important e să ai și cardul bine alimentat, altfel Milano are pentru tine alte surprize. Asta pentru că există un Milano și dincolo de capitala modei.

De departe atracția principală e Domul din Milano, pe care îl găsești vizavi de Galerii. Dacă urci pe acoperiș – fie cu liftul (10 euro) fie la pas pe cele 919 scări (6 euro) – ai întreg orașul la picioare. Panorama de 360° spre Palazzo Reale di Milano, Corso Vittorio Emanuele II, Basilica di San Carlo al Corso, dar și spre un Milano modern îți taie răsuflarea. Pregătește-te să pierzi vreo două ceasuri aici, printre zeci de turiști care lenevesc la soare, fie cu o carte în mână, fie cu un cappuccino. Interiorul Domului e o la fel de impresionant, mai ales că e al 3-lea ca mărime din Europa, după Sfântul Petru de la Vatican şi Catedrala din Sevilla.

Apoi ia-o la pas pe Corso Vittorio Emanuelle, pierde-te în mulțimea pestriță și gălăgioasă, ori închiriază o bicicletă și pedalează pe străzi alături de italieni.

Dacă aglomerația urbană te obosește, la doar 60 de km de Milano e un loc atât de special încât e păcat să-l ratezi: Lacul Como și satele sale cochete, cocoțate sus de tot, deasupra luciului apei. Dacă vrei să vii aici cu trenul, trebuie să mergi în gara Milano Nord Bovisa, să ceri bilet pentru Como Lago Nord și în mai puțin de o oră vei fi ajuns deja. Trenurile circulă la o frecvență de jumătate de oră așa că ai de unde alege.

Cel mai mare oraș de aici poartă numele lacului: Como. E atât de diferit de Milano deși nu le despart decât câteva zeci de kilometri. Como e, dincolo de toate, liniștit. Dar asta nu îl face mai puțin cochet. Străduțele înguste din centru, casele de la începutul secolului trecut și clopotul leneș de la Duomo te îmbie la un dolce farniente, așa cum numai italienii știu s-o facă.

La doi pași de centrul vechi, pe malul lacului e podul cu lacăte. Un soi de via dell’amore (Cinque Terre) la scară mai mică, locul ăsta e, de departe, locul preferat al îndrăgostiților. De altfel, Lacul Como e în topul celor mai romantice locuri din Italia.

Șoseaua șerpuiește de-a lungul lacului, pe lângă vilele cu priveliște încântătoare spre luciul apei, pe lângă stațiile de autobuz aflate pe marginea prăpastiei, prin tuneluri săpate în stâncă. Poți să vezi Blevio, Torno, Riva, Bellagio fie cu mașina, fie poți să alegi o plimbare cu vaporul, contra sumei de 20 de euro. Merită fiecare bănuț.

Un city-break la Milano se poate transforma ușor într-o mică vacanță în care să faci și altceva decât shopping.

No Comments :