Sibiu iarna: descopera aceasta regiune fascinanta a Romaniei in sezonul rece

Recunoscut in toata lumea pentru farmecul sau medieval, orasul Sibiu este, poate, si mai deosebit atunci cand este vizitat iarna. Turnurile, scarile si pasajele inguste, dar si casele sale colorate, bisericile fortificate si cladirile vechi de secole, toate acoperite de zapada, dau senzatia de reintoarcere in timp.

Mai mult decat atat, si imprejurimile Sibiului ofera peisaje fascinante in anotimpul rece. Vei gasi in acest articol o scurta istorie a orasului, idei de locuri pe care le poti vizita iarna in Sibiu, precum si care sunt cele mai importante atractii turistice din acest oras si imprejurimi.

Sibiu iarna: de ce sa tii cont cand vizitezi orasul in sezonul rece

Sibiu iarna de ce sa tii cont cand vizitezi orasul in sezonul rece

Cunoscut si sub numele de Hermannstadt, Sibiul este una dintre cele sapte cetati construite de colonistii germani in Transilvania in secolul al XII-lea. Era deja un important centru comercial in secolul al XIV-lea, fiind de multa vreme cea mai importanta cetate germana din Transilvania.

Mesterii orasului s-au organizat in bresle, iar pana in anul 1376 erau deja 19 astfel de asociatii. In 1366, cetatea a fost declarata oras. Majoritatea populatiei sale a fost initial germana pana in 1941, iar dupa anii 1990 majoritatea au emigrat in Germania si Austria.

Situat in regiunea Transilvaniei, Sibiul gazduieste o mare varietate de atractii turistice minunate pe care le poti vizita in orice anotimp. Este drept ca unele dintre acestea vor fi cu atat mai fascinante cu cat vei avea in fundal imaginea feerica a muntilor acoperiti de zapada. Chiar daca reprezinta unul dintre cele mai asteptate momente ale sezonului rece, nu te gandi ca Targul de Craciun este singurul punct de atractie al acestei zone istorice fascinante.

Inainte de a-ti stabili planul de vacanta, tine cont de cateva aspecte importante atunci cand te gandesti sa pleci in Sibiu in timpul iernii. Unul dintre cele mai importante lucruri este sa alegi o pereche de pantofi de calitate, caldurosi si impermeabili. De asemenea, este recomandat sa te imbraci in mai multe straturi de haine astfel incat sa se mentina temperatura optima a corpului. Daca vizitezi doar orasul Sibiu, poti merge pe jos sau poti folosi mijloacele de transport in comun, insa daca vrei sa explorezi imprejurimile vei avea nevoie de o masina echipata corespunzator pentru sezonul rece.

Locuri de vizitat in Sibiu iarna

Locuri de vizitat in Sibiu iarna

Printre cele mai populare atractii turistice din Sibiu se regasesc locuri pe care le poti vizita in orice anotimp, fiecare avand un farmec aparte. Vei gasi in continuare cateva recomandari pentru vacanta ta din timpul iernii, atat in oras, cat si in imprejurimi.

Muzeul ASTRA (Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale)

In padurea Dumbrava, la 4 kilometri sud de Sibiu, se afla un fantastic muzeu in aer liber. Nu mai putin de 96 de hectare si un traseu de 10 kilometri, la Muzeul Astra vei descoperi o lume incredibila cu multe case reconstruite, mori de vant, padocuri de animale, ateliere, biserici, mori de apa si ferme.

Exista peste 300 de cladiri care arata diversitatea stilurilor si ingeniozitatea populatiei rurale din Romania. Cu atat mai mult, in timpul iernii, peisajul acestui complex devine feeric, acoperit de zapada. De asemenea, sunt organizate tot felul de evenimente dedicate atat sarbatorilor de iarna, cat si traditiilor aferente acestui anotimp. De exemplu, iarna poti vizita complexul dintr-o sanie trasa de cai.

Piata Mare

Masurand 142 de metri lungime pe 93 de metri latime, Piata Mare din Sibiu este una dintre cele mai mari din Transilvania. In coltul de nord-vest se afla Palatul Brukenthal, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura baroca din Romania. De asemenea, in stil baroc si din secolul al XVIII-lea este Biserica Iezuitilor mare, dar neobisnuit de discreta, in timp ce, in contrast, alaturi se afla primaria teatrala, construita la inceputul secolului al XX-lea.

Este locul in care se organizeaza celebrul Targ de Craciun, dar si alte evenimente culturale. In timpul iernii, piata capata un aer aparte datorita zapezii si felului in care aceasta este iluminata. Te poti bucura de peisaj savurand un vin fiert sau o ciocolata calda.

Turnul Sfatului

Intre Piata Mare si cea Mica din Sibiu se afla Turnul Sfatului cu sapte etaje, un simbol al orasului. Acest turn de aparare a fost construit la sfarsitul secolului al XIII-lea si a fost o poarta de intrare catre cel de-al doilea cerc de fortificatii al Sibiului. Unele schimbari superficiale au fost facute de-a lungul secolelor, rezultand in designul baroc de astazi.

Numele turnului provine de la cladirea de alaturi, care gazduia in trecut Primaria. Nu este greu de ghicit de ce este una dintre cele mai recomandate locuri de vizitat in timpul iernii. Poti urca cele 141 de scari pentru a vedea mecanismul ceasului de la etajul cinci, iar apoi sa te bucuri de privelistea minunata asupra intregului oras acoperit de zapada!

Viziteaza muzeele

Cu siguranta, in orice excursie pe care o faci in sezonul rece, vei primi recomandarea sa vizitezi obiectivele turistice aflate la adapost. In Sibiu ai la dispozitie cel putin trei locuri fascinante pe care le poti explora.

Palatul Brukenthal a fost construit in 1785 pentru a deveni resedinta lui Samuel von Brukenthal, care era atunci guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei si care detinea o bogata colectie privata de arta. Cativa ani mai tarziu, familia a decis sa deschida publicului aceasta colectie, devenind cel mai vechi muzeu din Romania. In ultimele doua secole, muzeul si-a imbogatit colectia pentru a gazdui una dintre cele mai bune colectii de arta din tara.

Nu rata nici Muzeul de Istorie din oras, unul dintre cele mai vechi si mai apreciate de acest gen din Romania. A fost fondat de Asociatia Transilvana de Stiinte ale Naturii in 1849. Este locul in care vei putea vizita si centrul de observatie astronomica.

In Sibiu vei mai gasi si Muzeul de Etnographie si Arta Populara Saseasca, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare, Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder, Muzeul de Istorie a Farmaciei, precum si Muzeul Locomotivelor cu Aburi.

Ce sa faci in Sibiu iarna?

Ce sa faci in Sibiu iarna

Dincolo de recomandarile clasice in care poti vizita locuri fascinante din Sibiu si vecinatatea acestuia, sunt mai multe activitati de tinut seama daca vrei sa calatoresti in aceasta destinatie.

Unul dintre aspectele de care sa tii cont este locul in care o sa stai – atunci cand alegi cazarea in judetul Sibiu. Daca iti propui sa-ti petreci mult timp vizitand punctele de atractie, atunci alege un hotel care sa iti ofere facilitatile de baza, situat intr-o zona usor accesibila.

Dar cum ar fi daca ai face din aceasta excursie una de rasfat? In acest caz, cauta un hotel care sa-ti puna la dispozitie diverse beneficii cum sunt piscinele acoperite, zona de spa si masaj, jacuzii si alte terapii specifice de wellness.

Zona Sibiului este recunoscuta si pentru faptul ca este una dintre optiunile corporate de a organiza diverse evenimente, de la conferinte si congrese pana la teambuildinguri. Poti cauta cele mai bune variante logistice pentru compania la care lucrezi si sa imbini partea profesionala cu cea personala.

Descopera imprejurimile Sibiului iarna: 3 idei de obiective turistice de neratat!

Descopera imprejurimile Sibiului iarna 3 idei de neratat

Daca vrei sa explorezi si vecinatatea orasului Sibiu, atunci gasesti mai jos 3 idei de activitati care iti vor transforma sejurul intr-unul cu adevarat memorabil!

Cazeaza-te la Hotelul de gheata de la Balea

Fiind singurul hotel de gheata din Europa Centrala si de Est, acesta este construit in fiecare an, in inima Carpatilor, la o altitudine de 2000 de metri. Se afla la aproximativ o ora de la Sibiu si un drum de 15 minute cu telecabina, de unde se poate admira impresionanta cascada Balea si faimosul Transfagarasan, drumul de munte care traverseaza Carpatii din Transilvania in regiunea istorica a Valahiei (inchis iarna).

Mergi la ski!

Muntii sunt foarte aproape de Sibiu. Dupa o plimbare de 30 de minute cu masina, poti ajunge in statiunea de schi Paltinis, una dintre cele mai vechi statiuni montane din Romania, fondata in secolul al XIX-lea de catre Asociatia Turistica Carpatica Transilvana. Daca iti place sa schiezi, exista mai multe partii acolo atat pentru incepatori, cat si pentru cei avansati. Poti admira minunatiile naturii in drumetii pe traseele din jurul statiunii.

Viziteaza Castelul de Lut din Valea Zanelor

Unul dintre cele mai populare obiective din regiune, Castelul de Lut din Valea Zanelor se afla la doar o ora de mers cu masina din Sibiu. Loc fermecator si unic in Romania, Castelul se bucura de o priveliste superba in orice anotimp, cu atat mai mult in timpul iernii cand parca povestile prind viata. Situat pe malul raului Porumbacu, acest loc este dedicat visarii si relaxarii.

Indiferent de locurile pe care alegi sa le vizitezi in Sibiu in timpul sezonului rece, vei ramane cu senzatia ca Romania ofera destinatii incredibile care asteapta doar sa fie descoperite. Cauta cazare in Romania si bucura-te de locuri deosebite potrivite pentru orice anotimp, pentru toate gusturile si buzunarele.

Sursa foto: Unsplash.com.

No Comments :